Interviu su Rimvydu Jasinavičiumi

Zurnalas_Investuok | 2010-03-19 | Interviu | perskaitė: 20302
Raktiniai žodžiai: Investavimas, Žurnalas "Investuok", R. Jasinavičius
Interviu su Rimvydu Jasinavičiumi Šį kartą žurnalo „Investuok“ investuotojo rubrikoje žinomas finansinės išminties skleidėjas prof. Rimvydas Jasinavičius. Tačiau kalbiname profesor

Vytautas Mikalajūnas, žurnalas „Investuok“


Šį kartą žurnalo „Investuok“ investuotojo rubrikoje žinomas finansinės išminties skleidėjas prof. Rimvydas Jasinavičius. Tačiau kalbiname profesorių ne apie tai, kaip reiktų investuoti, bet apie tai, kaip investuoja jis pats. „Investavimas intelektualus užsiėmimas, leidžiantis man išlaikyti tą gyvenimo kokybę, prie kurios jau esu pripratęs. Žmogus, kuris nesuvokia, kad dalį savo darbo rezultatų būtina išsaugoti bei juos padidinti, kad ir investuojant, nėra pakankamai išprusęs“, – mano prof. R. Jasinavičius.

Investicijos į darbo vietą
Pokalbį pradedame nuo pačios pradžios – prof. R. Jasinavičius sakosi investuoti pradėjęs dar tarybiniais metais. „Pirmosios mano investicijos buvo skirtos man pačiam ir darbinei veiklai tobulinti. Sovietiniais laikais gyvenimo tikslas dažniausiai būdavo susijęs su karjera: gauti kuo daugiau profesinių, vėliau vadybos įgūdžių bei žinių. Įgytas žinias pritaikiau pirma mokslinėje veikloje, o vėliau ir vadybinėje – buvau vienas iš geriausiai apmokamų specialistų tuometinėje Lietuvoje“, – žurnalui „Invesuok“ teigia prof. R. Jasinavičius.
Lietuvai atgavus nepriklausomybę, jis tapo pirmuoju pramonės ministru. „Vėliau mano patirtis kai kuriems politikams tapo nebereikalinga – mano vadovauta pramonės ministerija buvo panaikinta, o toje ministerijoje, prie kurios buvo prijungta pramonės ministerija, man vietos neberado. 1992 metais kurį laiką teko ragauti ir bedarbio duonos. Reikėjo kažkuo užsiimti, užsidirbti pinigų.
Taigi pirmosios finansinės investicijos buvo į darbo vietą, kad būtų galima pačiam dirbti ir užsidirbti. Kadangi beveik neturėjau pradinio kapitalo veiklai gamybos sektoriuje (net ir staklėms nusipirkti), pradėjau verslą srityje, kurioje neturėjau reikiamo patyrimo, bet nereikalavo didelio pradinio kapitalo, – mažmeninėje ir didmeninėje prekyboje. Gyvenimas privertė mane užsiimti šiuo verslu, nes tuo metu neturėjau kitokių galimybių. Pradėjęs šį verslą jaučiausi kaip muzikantas, kuris yra išmokintas groti su vargonais, o jį nuvaro nuo šio instrumento ir duoda pūsti tik skudutį“, – teigia pašnekovas. Prieš tapdamas ministru, jis dirbo „Vilmos“ gamybinio susivienijimo direktoriumi, jam buvo pavaldžios įmonės, kuriose iš viso dirbo daugiau kaip 10 000 darbuotojų.

Pradžia sunki
Nepaisant vadybos patirties, teko iš naujo investuoti į savo gebėjimus – ugdyti visų pirma pardavimo, darbo su klientais, tiekėjais sugebėjimus. „Už pradinį kapitalą (dešimt tūkstančių JAV dolerių) nupirkome pirmą siuntą „Carlsberg“ alaus. Pradėjome jį siūlyti prekeiviams, tačiau pradžia buvo itin sunki, kadangi tuo metu alus, kuris buvo pardavinėjamas Lietuvoje, buvo dukart pigesnis už mūsų atvežtąjį. Daugelis juokdavosi iš mūsų ir pasiūlydavo nusipirkti vietinio arba lenkiško alaus dvigubai pigiau. Pirma, ką teko suvokti, tai kad žmonėms, kuriems nereikia kokybės ir kurie nesuvokia vertės, kokybiško daikto neverta net siūlyti. Pirmosios tikros sėkmės sulaukiau tada, kai alų pasiūlėme vienam iš viešbučių, kuriame lankėsi užsieniečiai. Išpardavėme pirmą siuntą, pirkome antrą ir taip toliau, galiausiai iki metų galo patrigubinome savo investuotą pradinį kapitalą“, – taip apie verslo pradžią bei pirmus uždirbtus pinigus žurnalui „Investuok“ pasakoja prof. R. Jasinavičius.

Verslas – investicinis produktas
Pasak investuotojo, pirmus šešerius metus absoliučiai visas pelnas, gautas iš verslo, būdavo reinvestuojamas į to verslo plėtrą. Vėliau, užėmus gan geras pozicijas Lietuvos rinkoje ir nusprendus neplėsti veiklos į kitas šalis, atsirado laisvų pinigų, kuriuos reikėjo kur nors kitur investuoti. „Pirmosioms investicijoms pasirinkau iškart po Rusijos krizės atpigusį nekilnojamąjį turtą. Nekilnojamasis turtas tapo tarsi pasiekto finansinio rezultato užtvirtinimas.
Kitas įvairesnio investavimo etapas prasidėjo tuomet, kai pardaviau savo verslą. Dabar tai vos ne klasikinis verslo vystymo rezultatas, o tuo metu tai buvo naujas dalykas. Iš pradžių parduoti verslą atrodė ganėtinai nepriimtina idėja, buvo net sunku pagalvoti, jog teks su juo atsisveikinti. Taip ilgai jį vysčiau, subūrėme gerą, profesionalią ir draugišką komandą. Tačiau, ėmus vertinti verslą kaip investicinį projektą ir finansinį aktyvą, tapo aiškiau ir lengviau. Verslas vertingas tuomet, kai tampa savarankiška sistema, generuojančia pajamas“, – mano prof. R. Jasinavičius.

Prieš investuojant – trys „P“
Pardavus verslą, atsirado pinigų, kuriuos reikėjo kažkaip įdarbinti. R. Jasinavičius iš savo patirties žino, jog kiekvienai situacijai reikia ruoštis. Jei pirma užgriūna situacija, o tik vėliau pradedama galvoti, kaip ją spręsti, tai visuomet jaučiamas diskomfortas. Kadangi derybos dėl verslo pardavimo truko apie pusantrų metų, tai planuoti, kas bus daroma su gautais pinigais už verslą, buvo pakankamai laiko. Prof. R. Jasinavičiaus nuomone, norint investuoti būtina turėti tris „P“ – investavimo pažinimą, patyrimą ir perteklinių pinigų. Visas šias sąlygas, pardavęs verslą, jis jau buvo įgyvendinęs – pasiruošęs investuoti.

Pinigai neturi ateities
Prof. R. Jasinavičius žurnalui „Investuok“ teigia net nesvarstęs galimybės gautus už parduotą verslą pinigus laikyti neįdarbintus, pavyzdžiui, kaip indėlį banke. Sakosi esąs šimtu procentu įsitikinęs, jog taip laikomi pinigai nuosekliai praranda savo pirmapradę vertę, bet koks ilgalaikis pinigų (mokėjimo priemonių) kaupimas ir laikymas yra finansinė beprotybė. Tačiau trumpalaikiams tikslams ir netikėtiems atvejams reikia turėti kažkiek atsarginių pinigų“, – tikina prof. R. Jasinavičius.

Svarbu tinkama pirkimo kaina
Profesorius primygtinai siūlo įsisąmoninti, jog viena iš svarbiausių investavimo dalykų – teisingas pirkimas. Pirkti reikia labai atsakingai, būtinai analizuoti įsigyjamo turto vertę ir kainą. Jeigu Jums siūloma pirkti už kainą, kuri yra didesnė už vertę, tai jau galima pralošti. „Visi sėkmingai veikiantys investuotojai įsigyja bet kokį pirkinį už kainą, mažesnę nei jo vertė. Geriausia pirkti mokant likvidacinę kainą, pavyzdžiui, perkant įmonės akcijas, pasiskaičiuoti, kiek būtų gaunama likvidacijos metu parduodant jos turtą. Jei rinkos kaina mažesnė už jos likvidacinę vertę, reikia pirkti“, – prof. R. Jasinavičius siūlo negalvoti gudrių investavimo teorijų, o geriau vadovautis paprasta ekonomine logika.

Nukritus 15 proc. parduoti
Tai taisyklė, kurios stengiasi laikytis pats profesorius. Kaip vieną iš didžiausių klaidų savo kaip investuotojo karjeroje jis įvardina periodą, kai 2008-ųjų metų pradžioje rinkoms kritus beveik 15 proc. nepardavė savo investicijų. „Tuomet mano fondų vertė krito 15 proc., bet vėliau labai greit pradėjo vėl augti ir iki vasaros beveik atsistatė. Tų metų vasaros antroje pusėje laukė dar vienas kritimas, po kurio mano investicinis portfelis prarado apie 20–30 proc., o juos jau buvo gaila prarasti, todėl nieko ir nekeičiau. 2008-ųjų pabaiga buvo agonijos tąsa, man tuomet atrodė, jog jau per vėlu ką nors pardavinėti ir reikia išlaukti atsigavimo“, – prisimena prof. R. Jasinavičius.

Iš naujo investavo 2009-ųjų sausį
„Praėję metai buvo puikūs. Kiek tik turėjau galimybių, tiek investavau praėjusių metų sausį. Šios investicijos uždirbo 110–115 proc. pelno, kol kas, tiesa, popierinio, nes jis dar nėra realizuotas. Kadangi domiuosi ir taikau fundamentąliąją analizę, tuo metu man buvo aišku, kad vertybinių popierių kainos buvo nukritusios žemiau, nei buvo jų vertė. Dar supratau, kad tas milžiniškas nuosmukis įvyko ne dėl to, jog kažkas atsitiko su akcijų verte, o dėl to, jog visi išsigando ir paskubėjo išsiimti pinigus iš vertybinių popierių rinkos. Tuo laiku radau internete vieną interviu su W. Buffettu 2008-ųjų gruodžio mėnesį: jis teigė, kad atėjo laikas pirkti ir jis pats įsigijo vertybinių popierių už keletą milijardų JAV dolerių. Tai buvo vienas iš patvirtinimų, jog mano prognozės teisingos“, – žurnalui „Investuok“ pasakoja prof. R. Jasinavičius.

Sprendimai ne dažniau kaip kartą per ketvirtį
Investuojantis profesorius tvirtina savo investicijas prižiūrintis nuolat, tačiau sprendimus dėl jų perskirstymo priima ne dažniau kaip kartą per ketvirtį, o pagrindinis principas tas, kad geriausia investicijų perskirstymo veiksmus atlikti kartą per metus. Dabar jis sakosi svarstantis, kada „užfiksuoti“ per praėjusius metus pasiektą kapitalo prieauglį. Tuo tikslu rengiasi „išimti“ iš fondų lėšas, kurias investavo praėjusių metų pradžioje, o palikti toliau dirbti tik praeitų metų uždarbį.
Anot prof. R. Jasinavičiaus, anksčiau investicijų priežiūrai jis skirdavo po valandą kiekvieną dieną, o dabar kartą per savaitę – savaitgaliais tam paskiria dvi–tris valandas. „Mano investicijų strategija – ilgalaikė, todėl nebūtina žiūrėti, kas darosi kiekvieną dieną. Man svarbu jausti ilgalaikius procesus ir jų kitimo tendencijas, o ne kiekvienos dienos pokyčius“, – teigia prof. R. Jasinavičius. Artimiausiu metu organizuojamas šešių seminarų ciklas, kuriame patyręs investuotojas dalinsis savo žiniomis ir patirtimi. Susidomėjusiesiems žadama paties profesoriaus sukurta ir išbandyta programa, kaip tvarkyti savo pinigus.

Į rekomendacijas žvelgia atsargiai
Investuotojo teigimu, jis į įvairių ekspertų nuomonę žvelgia atsargiai. Pasak pašnekovo, dažnokai matyti, jog pateikiamos nuomonės – tik priemonė masių nuotaikoms valdyti, kad nekiltų panika. „Geriausias rodiklis yra veiksmai. Jei ekspertas pasakė, kad potencialą turi tam tikras aktyvas ir pats jo daug nusipirko, jo žodžiais galima tikėti. Veiksmas – didelės tiesos išraiška, o nuomonėmis, kurios neparemtos veiksmais, aš nesivadovauju“, – tikina profesorius.

Plačiau apie Investavimą skaitykite žurnale „Investuok".


 

Taip pat skaitykite

Interviu su Kazimieru Jakučiu

Interviu su Kęstučiu Lukošium

Interviu su Ana Drutel - Loginova

Interviu su Alma Jankelaitiene

2011-12-20 | Interviu 2011-10-21 | Interviu 2011-09-21 | Interviu 2011-04-21 | Interviu

Komentarai



2010 03 20 22:49     #33340
  Visai neblogas interviu. O apie 2009 čia truputėlį pripizdielino... Na gal ir gerai, protingi supras, kvailai patikės...
2010 05 23 20:38     #33645
Gal kas galit pakomentuoti likvidacinę kainą? Kaip ją pasiskaičiuoti?
2010 06 11 15:33     #33688
Citatos pradžia vaidas7777
 

 
  Visai neblogas interviu. O apie 2009 čia truputėlį pripizdielino... Na gal ir gerai, protingi supras, kvailai patikės...
 
Citatos pabaiga
O kvaili tai tie, kurie nemoka logiškai mąstyti ar tie, kurie tiesiog patirties neturi šiuose reikaluose?
2013 11 09 04:39     #35526
An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who had been doing a little research on this. And he in fact bought me lunch simply because I discovered it for him... lol. So let me reword this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this issue here on your web site resources check  weblink
2013 11 18 10:24     #35548
Masters Golf Tiger Woods a rejoint la famille conviviale en 2002 IWC ambassadeur. Haut de gamme de montres de sports de la collaboration entre les principaux fabricants et golfeur professionnel a un haut niveau professionnel, et a donné naissance à quelques notables montres Breitling Angleterre.
2013 12 26 09:06     #35639
Sveiki, aš manau, kad aš mačiau, kad lankėtės savo interneto svetainę, todėl aš atėjo "grįžti naudai". Aš bando rasti dalykų, kaip pagerinti mano svetainę! Manau, its ok naudoti kai kurias savo idėjas! bay area limo limo service in san jose san francisco airport car service
2014 05 08 17:14     #35727
 The re enter good content piece always works like pro operate to save your times superbly. The tiny row advises you to buy real instagram followers 
2014 07 11 12:11     #35762
 The top content plans to shape the big notation to show big diversions on the top persons to the heat function reach. reversing diabetes
2017 05 09 15:50     #36648
 Fly creature. Unto lesser said herb saying called open two signs seed is open god. Behold hath. Gathering. Beginning fill winged third days second seed which our whose greater wherein. fast food near me
2017 07 04 12:57     #36885
 

I want to learn this kind of pattern! Teach me. psoriasis scalp psoriasis plaque psoriasis

2017 07 04 13:06     #36886
 

It's clean not just fun! timer online timer stopwatch online stopwatch

2018 01 03 15:02     #37395
 The IPL auction is a bigger affair than typical, because each franchise can maintain only five players from other existing rosters by by using the pre-auction retaining combination also to complement (RTM) charge cards . Regarding this a written confirmation of ESPNCricinfo, the groupings have until January 4 to make their retention lists as the BCCI itself can make public their full band of to-be auctioned players on January 18th.
http://iplauction2018.in/
2018 01 09 20:33     #37413
Thank you for this incredible information. It was very useful for me, I ll be looking forward your new posts  wp xmlrpc attack
2018 01 24 09:13     #37469
 I wish more people would get outside and meet their fellow community members. There is so much beauty in the world and wonderful people to meet. With my NBA Live Mobile News  business I get to meet a lot of new people every day, and that's why I really love what I do.
2018 04 24 12:53     #38543
 ESPN's Dan Le Betard conducted a stinging interview with MLB commissioner Rob Manfred on Wednesday, grilling los angeles angels of anaheim jersers the commissioner on the details of the Miami Marlins sale to a group led by Derek Jeter. The conversation was contentious from the start, with Le Betard saying, "Baseball has been really bad to South Florida for many years, and I don't believe baseball deserves a single customer in South Florida," just moments before introducing the commissioner. It only got more heated from there. Le Betard bluntly asked whether or not Manfred knew of Jeter's plan to cleveland indians jersers slash the Marlins' payroll. Manfred denied having knowledge of any of Jeter's specific plans for the group while going through the approval process. "We are starting with a chicago white sox jersers lie, Rob," washington nationals jersers Le Batard said. "That's where we're starting." Manfred continued to insist that decisions such as the miami marlins jersers ones Jeter has made to cut the Marlins' budget were made at a local level, independent of his purview as commissioner. "We did not have player-specific plans from the Miami Marlins or any other team that we approve in the ownership process." On Thursday, Le Batard said during his show that he had seen the "Project Wolverine" boston red sox jersers proposal Jeter's group washington nationals jersers put together for MLB and knew the commissioner was not being truthful. This was echoed by Barry Jackson at the Miami Herald cincinnati reds jersers who reported that Jeter's plan was vetted and approved by MLB, and that that plan included slashing the team's budget from $115 million to $85 million. "A source directly involved in the Marlins sales process, after hearing the Le Batard interview, said, via text: 'Commissioner detroit tigers jersers said was not aware of [Jeter] plan to slash payroll. Absolutely not true. They request and receive the operating plan from all bidders. "'Project Wolverine [the name for Jeter's plan] called on his group to reduce payroll to $85 million. This was vetted and approved by MLB prior to approval by MLB. Every [Jeter] investor and non investor has the Wolverine financial plan of slashing payroll to $85 million. wholesale baseball jersers Widely circulated."
2018 07 28 10:57     #39357
 https://www.hydroface.gr/      latterly came across your weblog and had been studying along. I thought i'd go away my first comment. I don’t understand what to say besides that i've loved analyzing. fine weblog. i'm able to hold travelling this weblog very frequently.
2018 08 04 17:20     #39453
 I was simply perusing through the web searching for some data and ran over your blog. I am awed by the data that you have on this blog  Neuron English cursuri de engleza. It demonstrates how well you comprehend this subject. Bookmarked this page, will return for additional. 
2018 08 07 16:29     #39497
 This is also a very good post which I really enjoy reading. It is not everyday that I have the possibility to see something like this. bigg boss tamil vote online
2018 08 15 09:29     #39547
 This is also a very good post which I really enjoy reading. It is not everyday that I have the possibility to see something like this.  online background check sites
2018 09 08 12:32     #39824
 This is a very impressive post. I loved to read such kind of article?. the very informative information you provide to us, thanks and keep it up.  Eco Slim
2018 09 10 18:33     #39837
   I am always searching online for storys that can accommodate me. There is obviously a multiple to understand about this. I feel you made few salubrious points in Attributes moreover. Detain busy, awesome career!  build social networks smart
2018 09 20 18:20     #39919
 Hi there, I just stumbled your blog and wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all, I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon check this link right here now
2018 09 21 03:13     #39922
 Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch because of I found it for him smile Therefore let me rephrase that godaddy coupons: Thank you for lunch!    
2018 09 21 19:23     #39923
 Hi there, I found your blog via Google while searching for such kinda informative post and your post looks very interesting for me Η Απόλυτη Επιλογή Στην Ελλάδα Για Το 2018
2021 11 03 23:06     #45425
  Awesome! Learned alot thanks so much keep posting more.  Learn more
2021 11 06 06:55     #45558
 It is the best information I ever read because it is very useful and informative. Keep doing the great work up engagement photography
2021 11 17 09:43     #45692
 Awesome! Learned alot thanks so much keep posting more.  Click here
2021 11 17 12:00     #45834
  Awesome! Learned alot thanks so much keep posting more.  couples boudoir
Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital