Interviu su investuotoju Arta

Nojus | 2009-08-17 | Interviu | perskaitė: 23271
Interviu su investuotoju Arta Interviu su vienu iš seniausiai investuojančiu į lietuviškus VP investuotoju. Visų pirma, interviu įdomus tuo, kad pateikiama alternatyva prekybai biržoj

 

Interviu su vienu iš seniausiai investuojančiu į lietuviškus VP investuotoju. Visų pirma, interviu įdomus tuo, kad pateikiama alternatyva prekybai biržoje. Visų antra, tai investuotojo kelias, labiausiai panašus į W.Buffetto kelią. Visi mes žinome, kad reikia mąstyti, kaip B.Grahamas, o investuoti, kaip W.Buffettas. Ir štai mes turime lietuvišką Buffetto variantą.

1. Kaip ir kada atėjote į rinką?
Į rinką, galima sakyti, atėjau atsitiktinai, kai dar seniai seniai Lietuvos valdžia priėmė įstatymą, reglamentuojantį Vertybinių popierių cirkuliaciją ir visa kita. Tada nuėjau į pirmą pasitaikiusią maklerinę “priduoti” savo sukauptų per pirminę privatizaciją akcijų – tegu tvarko tą “portfelį” profesionalai, pamaniau.

2. Nuo ko pradėjote?
Pradžioj akcijų rinka manęs visai nedomino; tenkinausi tuo, kad turiu tų “pirminių” akcijų, tad labiausiai pirkau Vyriausybės VP, kurių pelningumas tada buvo labai geras. Man to užteko. Tačiau mano makleriui, aišku, norėjosi iš manęs daugiau. Tad po truputį traukė mane į tą pusę. Tiesa, prie akcijų biržos “priprasti” padėjo ir tai, kad turėjau kelias Vilniaus banko privilegijuotas akcijas ir kasmet lankydavausi jo akcininkų susirinkimuose.

3. Kokiose rinkose dabar prekiaujate?
Prekiauju tose pačiose “namų rinkose” – Baltijos šalys, nors pagrindas Lietuva. Tiesa, buvau trumpam “iškišęs nosį” į Lenkiją, Gruziją, Kroatiją, Ukrainą. Tačiau dabar dauguma jų akcijų parduotos. Tiesa, kadangi aš labiau ne prekiauju, o investuoju, tai šiuo požiūriu esu investavęs ir į visiškai nebiržines akcijas. O be to, su keliais bendraminčiais esam įkūrę investicinę bendrovę.

4. Papasakokite trumpai apie savo prekybos stilių. Kokius metodus taikote?
Gal kam bus ir keista, tačiau investavime save laikau tik pakeleiviu, bandančiu užsidirbti, todėl jokio ypatingo prekybos stiliaus ar metodų neturiu. Kadangi esu investuotojo tipo, tai, aišku, remiuosi FA. Tai ir yra man visko pagrindas. Kadangi dabar tikrai ne fundamentinės analizės metas, tai biržose nieko ir neveikiu.

5. Kaip atrodo pasiruošimas prekybai? Kokią informaciją laikote svarbia? Kokiems info šaltiniams teikiate prioritetus?
Kadangi esu ilgalaikis investuotojas, tai nuolatinio ruošimosi ir nereikia. Svarbu išsinagrinėti įmonę ir į ją investuoti, jei FA tą leidžia daryti, o po to jau sekti visas ekonomines naujienas. Svarbi yra kiekviena naujiena – ar ji iš žiniasklaidos, ar nugirsta iš draugų.

6. Kas Jums prekyba?
Kaip jau sakiau, esu tik pakeleivis prekyboje akcijomis. Laikau, jog negalima skirti tam viso savo ar bent didžiosios dalies gyvenimo. Tačiau rinkos pakilimo metu akcijų birža yra gera proga ir paprastiems žmonėms turėti galimybę papildomai užsidirbti iš bendro ekonominio pakilimo. Mano filosofija ta, kad pati prekyba savaime jokio produkto nekuria, pagrindas gyvenime turi būti investicijos į kažką konkretaus ir pasirinkta tavo profesija. Nes net ir dideli pinigai gali kartais dingti, o darbo įgūdžiai, jei jų neapleisi, niekada.

7. Kaip Jums sekasi?
Kadangi renkuosi aukštoką rizikos laipsnį, tai, be abejonės, dabartinė krizė man atsiliepė turbūt labiau nei kitiems, tačiau tai tolerancijos ribose – užtenka, kad pradinės investicijos net kažkiek išaugo. Aišku, tai su išlyga, kad dabar padarytos investicijos neprapuls .

8. Trys spekulianto „Tėve mūsų...“?
Manau, iš to, ką pasakiau, aišku, jog nesu iš tų, kurie investavimo sferoje pretenduotų kurti “sparnuotas frazes”. Na galbūt galėčiau pasakyti – svarbu ne laiku nupirkti, o laiku parduoti. Bet iš kitos pusės, sako, kad kai kurie garsūs pasaulio investuotojai, turtėja ir nepardavinėdami .

9. O kokios dabartinės Jūsų investicijos, jei sakėte, dabar nieko biržose neveikiate?
Minėjau, kad dar esu investavęs ir į “nebiržines” akcijas.

10. Tai tos, dar likusios nuo pirminio privatizavimo laiku ? 
Ne. Tai jau kas kita. Kadangi nevengiu rizikos, tai susidomėjau vieno tarptautinio investuotojų klubo investicijomis į “start-up”-us. Jis veikia, kaip rizikos kapitalo fondas.

11. Kas tie “start-up”-ai ir rizikos kapitalas?
Start-up - tai ką tik įsikūrusi įmonė su galimai didele perspektyva. Tiesa, minėtas klubas investuoja į tokias jaunas įmones, kurios jau išlipusios iš “garažinės gamybos” fazės ir turi gerą istoriją. Jei įmonė turi ambicijų vystytis sparčiau, nei leidžia jos resursai, tam reikalingos nemažos lėšos. Tokioms įmonėms gali padėti tik vadinamas rizikos kapitalas, nes bankams tai dar per didelė rizika. Be to rizikos kapitalas ne skolina, o investuoja. Pats žodis “rizikos” reiškia, kad jei investicija pasiteisins, tai grąža per 2-3 metus bus skaičiuojama ne procentais, o keliais kartais.

12. Na bet investavus dabartinio akcijų nuosmukio metu ir “paprastos” biržų akcijos sėkmės atveju neabejotinai uždirbs “kartais”.
Tas tiesa, tačiau biržų akcijoms toks “rojus” yra tik dabar, tuo tarpu rizikos kapitalas bet kokioje rinkos ciklo fazėje orientuotas į grąžas “kartais”. Antra, aš prie šio rizikos kapitalo fondo prisijungiau dar tada, kai akcijoms jau nebuvo, kur augti ir tiesiog nesimatė, kur dar būtų galima bent kiek juntamiau uždirbti. Tuo tarpu fondo strategija buvo - investicijos laikotarpiui nuo 0,5 iki 3 metų su ne mažesne nei 200-300% grąža, t.y., 3-4 kartai, nevengiant pasvajoti ir apie didesnes grąžas. Aišku, visi supranta, jog ir čia gali būti nesėkmių, bet šio fondo ekspertai kandidatus investicijoms renka iš šimtų pasiūlymų.

13. Iš kur tokios garantuotos didelės grąžos rizikos kapitale?
Garantijų nėra niekur, bet mažos įmonės tiesiog greičiau ir auga. O tokių įmonių savininkams svarbiau gauti finansavimą, o ne galvoti apie jų akcijų vertę. Jei “netyčia” kam nors dabar pavyktų investuoti į antrą “Nokia” ar “Microsoft”, tai rūpesčių gyvenime turbūt daugiau ir neturėtų .

14. Į kelias fondo įmones esate investavęs ir kokios tai įmonės?
Turiu 4 įmonių akcijų. Tai ir IP-telefonija, ir skrydžių agentūra, ir, tarp kitko, IT- kompanija, teikianti labai inovatyvią programinę įrangą prekiaujantiems VP brokeriams. Ši programinė įranga on-line režimu analizuoja internete pasirodančią ekonominę informaciją, ir rinkos sentimentus, išreikštus skaičiais, pateikia brokeriams. Kompanijos klientai – brokeriai su šimtamilijardinėmis apyvartomis. Beje, fondo viduje kaip tik dar vyksta paskutinė šios įmonės emisija. Kadangi tai susiję su akcijomis, gal spekuliantams bus įdomu sužinoti kompanijos pavadinimą – “RavenPack”. Prieš kelias dienas internete kaip tik pasirodė keletos Kanados įmonių vertinimas pagal RavenPack metodiką (http://www.theglobeandmail.com/blogs/number-cruncher/news-you-can-use-for-picking-stocks/article1241217/)

15. Kada planuojate pirmąją grąžą šiame fonde?
Seniausiai mano investicijai čia apie 1,5 metų, tačiau kai kurios įmonės jau turėjo būti parduotos, tačiau krizė ir čia koreguoja terminus, bet per metus laiko bent viena įmonė turėtų arba atlikti IPO arba būti parduota strateginiam investuotojui.

16. Minėjote, jog esate įkūrę ir savo įmonę.
Taip, kai akcijų rinkose prasidėjo idėjų badas, keliese įkūrėme bendrovę. Kadangi ieškojome vizijos į ateitį, pasivadinome “Invizija”, sukūrėme tinklalapį. Pagal pradinę idėją norėjome remti naujas perspektyvias įmones. Bet po to nusprendėm orientuotis daugiau į inovacijas. Padarėm kai kuriuos “namų darbus” ir ... sulaukėme pirmų pasiūlymų.
Apskritai esame ne tik investuotojai, bet ir tam tikras tarpininkas tarp idėjų, kurios pas mus suplaukia, ir visų kitų investuotojų, norinčių šias idėjas paremti.

17. Kaip kilo idėja investuoti į tokią gan rizikingą sritį, kaip inovacijos?
Kadangi esame jauni ir ambicingi bei nestokojantys patriotinių jausmų, pamanėme, kodėl gi Lietuva negali turėti savų bilų gatesų ar “nokijų”. Gal tai ir per drąsiai pasakyta, bet gal kaip tik mes galėsime tam pasitarnauti.

18. Kokių pasiūlymų gavote ir į ką jau investavote?
Pasiūlymų buvo nuo televizinių projektų iki motociklų. Bet vieną dieną gavome emailą nuo universiteto profesoriaus su tikrai intriguojančiu pasiūlymu. Pradžioje buvo net sunku patikėti, kad apskritai gali būti tokia aparatūra, ir dar sukurta Lietuvos mokslininkų, nekalbant jau apie jos unikalumą. Ilgai tyrėmė, kalbėjomės su kūrėjais, kol nusprendėme surizikuoti. Mat šios kompanijos įdirbis buvo jau gan didelis: sukurta unikali aparatūra bei metodika apginta keliolika tarptautinių patentų, prietaiso poreikis labai didelis, esamus analogus lenkia “visa galva”.

19. Kas tai per projektas?
Tai medicininė aparatūra, iš esmės praplečianti diagnostikos ribas bei galimybes vienoje iš traumatologijos sričių ir, svarbiausia, pačią diagnostiką daranti bekrauję, ko iki šiol nebuvo. Ypatingai to detalizuoti negaliu, bet trumpai, dabar ligonio būsenai sužinoti yra daroma gana sudėtinga operacija. Turint mūsų aparatą, tam tikri organizmo parametrai bus išmatuoti vos ne panašiai, kaip dabar išmatuojamas kraujo spaudimas. Ypatingai tuo domisi amerikiečiai, tad dabar ir dirbame tos rinkos linkme.

20. Ar neatsiliepia šiai kompanijai dabartinis nuosmukis?
Be abejo negali neatsiliepti, tačiau ne tokiu mastu, kaip dirbančiai pramonei. Mat kompanija nesiskolina ir turi gan stiprius akcininkus, o be to laikas nuo laiko laimi įvairius finansavimo konkursus. Darbais gal kiek ir atsiliekama nuo grafiko, bet kai baigsime vieną veiklos etapų, ieškosime jau stambių tarptautinių investitorių, kas turėtų labai pagreitinti išėjimą į rinkas. Be abejo tais investuotojais galėtų būti ir lietuviai, tad durys investicijoms neužkirstos niekam.

21. Ar užtenka jūsų įkurtos įmonės lėšų investicijoms?
Esame jauna, nedidelė įmonė, todėl mano minėtame medicininiame projekte mums labai pravertė ir draugų, spekuliantų lėšos. Todėl šių investicijų valdymui teko įkurti ir atskirą įmonę. Be abejo, mes vieni nepajėgūs remti viską iš eilės, tad esame atviri visiems investuotojams, norintiems investuoti į mums siūlomus perspektyvius projektus. Tik, gaila, norinčių investuoti šiais laikais – didelis trūkumas, o juk nuosmukis – pats metas radikaliems ir pasvertiems sprendimams.

22. Patarimai spekuliantams.
Išmokti daryti gal ir skausmingus, bet būtinus sprendimus. Nebijoti susitaikyti su mažesniu pelnu, nei “planuota”. Viršūnėse parduoti galima tik atsitiktinai.
Ir ... suprasti, jog investuoti galima ne vien į akcijas ar investicinius instrumentus.


Ačiū už įdomų interviu ir linkime sėkmės!

Taip pat skaitykite

Interviu su Kazimieru Jakučiu

Interviu su Kęstučiu Lukošium

Interviu su Ana Drutel - Loginova

Interviu su Alma Jankelaitiene

2011-12-20 | Interviu 2011-10-21 | Interviu 2011-09-21 | Interviu 2011-04-21 | Interviu

Komentarai



2009 08 18 19:20     #32115

tikrai idomus interviu

2009 08 21 16:43     #32125

idomus

2009 08 25 18:40     #32136

Šaunuolis Arta Panaši bendraminčių investicinės bendrovės idėja ir man ramybės jau kuris laikas neduoda ...

2009 08 25 22:27     #32139

Na jei kazkokia ideja neduoda ramybes, belieka ja imtis igyvendint .  Nereikia pulti stacia galva, bet ir nesnaust, nes dabar, turint pinigu, kaip tik yra laiko gerai apgalvot, kur juos panaudot. As manau, kad zmones pakankamai uzsidirbe akciju birzose, bent dali tu lesu turetu nukreipti i realia ekonomika, o ne vien tik is pinigu daryti pinigus. Dabar daug kas iesko sunkumus patirianciu verslu, imoniu, kuriuos galima butu palyginus pigiai atgaivinti, tuo padedant ir verslui, ir tuo paciu sau, pasidedant pagrinda pastovesnems pajamoms.

  Jeigu kiltu kokiu nors klausimu, galime ir patarti, ir bendradarbiauti, darant galbut ir kazka bendrai.

2009 09 08 22:31     #32168

rizikinga, betsaunuolis

2009 09 21 21:04     #32257

Interviu visom prasmėm - super.

2009 10 01 16:19     #32284

tai bachuriuks,savo pinigus patikejo investuot profesonalams.. o svetimus pats sekmingai investuoja i abejotinus isradimus.. teisingai?

2009 10 29 17:15     #32530

Koks skirtumas kieno pinigus, svarbu, kad sėkmingai investuoja.

2010 03 06 22:14     #33280
 tikrai labai idomus ir naudingas straipsnis  
2017 07 06 17:51     #36892
 This website can help you advance in NBA gaming played online. As it has free vc to offer and has free locker codes and badges, these all offers are available for free. Visit nba 2k17 locker codes to explore.
2021 11 03 23:07     #45431
  Awesome! Learned alot thanks so much keep posting more.  Boobs
2021 11 06 07:18     #45629
  nice article keep posting more! cabinets laredo
 
2021 11 17 09:41     #45686
 Awesome! Learned alot thanks so much keep posting more.  Click here
2021 11 17 12:09     #45845
   nice article keep posting more pool deck builders
 
Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital