Interviu su Vaclovu Šleinota

Zurnalas_Investuok | 2010-10-27 | Interviu | perskaitė: 23777
Raktiniai žodžiai: investavimas, milionierius, verslininkas, visuomenė, pinigai
Interviu su Vaclovu Šleinota „Net ir labai sėkmingai dirbdamas samdomą darbą, milijonieriumi netapsi,“ – patogaus gyvenimo mitą sugriauna vienas pirmųjų investuotojų šalyje Va

Investavimas – ne teatras, vaidinti negalima

„Net ir labai sėkmingai dirbdamas samdomą darbą, milijonieriumi netapsi,“ – patogaus gyvenimo mitą sugriauna vienas pirmųjų investuotojų šalyje Vaclovas Šleinota. Ekonomistas, pramonininkas bei verslininkas nuramina patardamas finansinės nepriklausomybės siekti investuojant ir traktuoti tai tiesiog kaip dar vieną būdą tvarkyti asmenines lėšas.

Agnė Kriščiukaitytė, Artūras Mankevičius, žurnalas „Investuok“

Žurnalas „Investuok“: Šiuolaikinėje visuomenėje jaunas žmogus kaip vieną svarbiausių tikslų dažnai nurodo finansinę nepriklausomybę. Kaip ją pasiekti?
Jauniems žmonėms reikia pagaliau persiorientuoti ir patiems imti siekti savo finansinės nepriklausomybės. Mes, lietuviai, esame tikri kraštutinumų mėgėjai – nuo darželio mokome vaikus dainuoti, šokti, bet kol kas pamirštame išmokyti svarbiausio – kaip reikia gyventi.
Gyvenimas juk yra prekiniai–piniginiai santykiai, o vaikai vis dar sulaukia pilnametystės neišmanydami ekonomikos pagrindų. Būtent mano karta mokėsi daugiau iš gyvenimo, praktikos, o ne iš teorijos. Žinoma, tai nėra blogai, tačiau už padarytas klaidas tenka brangiau mokėti.
Manau, kad dar darželyje derėtų pradėti vaikams aiškinti, iš kur atsiranda pinigai, kam jie reikalingi, kaip tvarkyti asmenines lėšas. Tada net ir jaunoji karta suprastų, jog reikia stengtis, kad pinigai gamintų pinigus. Kitaip tariant, reikia juos įdarbinti, kad jie taptų tavo bendradarbiais – ne tik dirbtų, bet ir uždirbtų. Man patiko kažkada „Šluotoje“ pastebėta karikatūra: sėdi pyplys pirmokas klasėje kažkur Amerikoje ir pakėlęs ranką klausia: „Mokytoja, o kada mokysimės daryti biznį?“

Žurnalas „Investuok“: Ką reikia žinoti žmogui, norinčiam pradėti investuoti?
Investavimas yra tiesiog viena iš asmeninių lėšų tvarkymo priemonių. Sakoma, kad 20 procentų žmonių yra verslūs, bet, norėdami tuo pasinaudoti, privalome suprasti ekonomikos veikimo principus. Neabejoju, kad yra genijų, kurie moka nesimokę, bet likusiems reikalingos teorinės žinios – prisiskaitęs laikraščių rinkos ekonomikos sąlygomis nelabai pakonkuruosi. Žinoma, dabar yra specialių žurnalų, kurie pataria, kaip investuoti, taip pat, nors ir praėjo pats bumas, rekomenduoju perskaityti Roberto Kiyosaki‘o knygas „Du tėčiai – turtingas ir vargšas“ bei „Pinigų srauto kvadrantas“.
Vis dėlto, kaip minėjau, labiausiai pasimokome iš savo klaidų. Investicijų pasaulyje tai itin akivaizdu, nes rizika auga proporcingai galimybei uždirbti: kuo didesnė tikimybė uždirbti, tuo daugiau gali pralošti.
Rinkos ekonomikoje iš tiesų veikia ir krikščioniška moralė, ir dešimt Dievo įsakymų, iš kurių vienas svarbiausiųjų – negalima meluoti. Tai ne teatras, kuriame vertinamas aktorių vaidybos meistriškumas ir sugebėjimas įtikinti melu. Rinkos ekonomikoje melas partneriams ar sau iš viso nėra toleruojamas; jei ko nors nežinai, pirmiausia turi tai pripažinti. Džiaugiuosi, kad aš sau tai pripažinau nuo pat pradžių.
Be to, reikia suvokti, kad net ir labai sėkmingai dirbdamas samdomą darbą iš atlyginimo nepasistatysi nei namų, nei vasarnamių, tikrai netapsi milijonieriumi. Tarkime, jei per mėnesį į rankas gauni iki 20 000 Lt, gali užsitikrinti saugią kasdienybę, perkant nereikia sukti galvos dėl kainų ir per daug neskaičiuodamas per metus sutaupai apie 120 000 Lt. Bet šie pinigai realiai nedirba tol, kol nėra investuojami. Taigi, investuoti reikia tuomet, kai atsiranda papildomų lėšų – lieka iš įprasto kas mėnesį gaunamo atlyginimo, patenkinus ne itin ambicingus buitinius poreikius. Rizika pinigais, skirtais kasdienėms išlaidoms, pateisinama tik tada, jei visiškai nėra jokių kitų galimybių. Žinoma, kiekvienu gyvenimo atveju mes privalome ne tik žinoti savo tikslus, bet ir įvertinti galimybes, t. y. apsispręsti, koks jų diapazonas. Ar norime gyventi ties galimybių riba, ar saugiai, su neišnaudotu rezervu – tą kiekvienas sprendžia asmeniškai.

Žurnalas „Investuok“: Ar šeima, kurios pajamos per mėnesį yra apie 3 200 litų į rankas (šalyje vidutinis atlyginimas į rankas yra apie 1 600 litų), gali rasti atliekamų pinigų, kurie taptų bendradarbiais?

Kol kas sunkiai, ypač jei šeimoje yra daugiau nei trys asmenys. Įmanoma atsidėti santaupų, bet tada reikia visiškai sumažinti šeimos išlaidas ir turėti labai aiškų projektą – kodėl ir dėl ko tai darome, nes patys pinigai nesusitaupo.
Net loterijoje laimėtas milijonas pats savaime nieko neduoda. Kiek pamenu, lietuviams apskritai laimėjimai loterijose dar nieko gero neatnešė. Laimėtojai dažnai turi daug norų, bet neturi jokio aiškaus projekto, nebūna tam pasiruošę – jiems atrodo, kad turėti pinigų yra labai gerai, tačiau nenutuokia, kaip su jais elgtis.
Kita vertus, suma nėra labai svarbu – investuoti gali ir vaikas, per mėnesį ar du sutaupęs 100 litų kišenpinigių, – viską lemia gebėjimas tą sumą tinkamai panaudoti. Reikia suprasti, kad turtas savaime yra pasyvus, jį turi „aptarnauti“ – jis ne uždirba, o ryja pinigus. Viena iš daugelio mūsų klaidų: stengėmės prisipirkti turto, kuris mus išnaudoja, ir neišnaudojame pinigų, kad jie mums uždirbtų.

Žurnalas „Investuok“: Akcentuojate, kad pinigai privalo gaminti pinigus. Kada pats šią taisyklę ėmėte taikyti gyvenime?

Taisyklę „pinigai gamina pinigus“ suvokiau tada, kai pradėjau dirbti rinkos ekonomikos sąlygomis. Džiaugiuosi, kad supratau, jog pagrindinė galimybė uždirbti – žinoma, ir pralošti – yra investuojant.

Žurnalas „Investuok“: Kokios Jūsų investicijų portfelio sudėtinės dalys? Kokiais informacijos šaltiniais naudojatės investuodamas?

Mano investicijų portfelis kito priklausomai nuo amžiaus, palaipsniui ėmiau nebe taip pavojingai investuoti, nuolat daugėjo saugesnių priemonių – akcijas pakeitė obligacijos, vyriausybės vertybiniai popieriai. Iš tiesų, amžius keičia pažiūras ir įsitikinimus, pradedi galvoti, kad verčiau stengsiesi išlaikyti tai, ką turi, o ne rizikuosi ir prarasi viską. Dabar investavimui skiriu mažiau laiko nei anksčiau, už mane tai daro banko konsultantai, bet sprendimus priimu pats, todėl niekada nenustoju domėtis, turiu žinoti, kur slypi pavojai.
Pagrindinis naujienų šaltinis, žinoma, yra mane aptarnaujantis bankas, nuolat pateikiantis vertingų analizių. Daugiau informacijos randu internete, dairausi po pasaulio finansų rinkas, lyginu rinkų situacijas pagal regioną, valstybę. Bet sakoma ir taip: jei viską žinosi, nieko neuždirbsi. Taip nutinka, kai tas pačias investicijas apdraudi kelis kartus ir galiausiai paaiškėja, jog nieko nepraradai, bet nieko ir neuždirbai.
Kol esi jaunas, kupinas energijos – daugiau rizikuoji, nebijai pralošti. Laikui bėgant, formuojasi kitos vertybės, senus investavimo tikslus keičia nauji. Dirbant tenka susipažinti ir bendrauti su įvairaus amžiaus žmonėmis ir pastebiu, kad jaunesnieji nesuvokia daugelio dalykų, kurie man ir mano bendraamžiams atrodo savaime suprantami. Kai jaunų, dar trisdešimt penkerių nesulaukusių, bet jau didelėms įmonėms vadovaujančių stambių investuotojų paklausiu, koks pagrindinis jų asmeninio gyvenimo tikslas, dažnas labai ilgai galvoja. Žaviuosi jų sugebėjimu valdyti pinigus, bet pinigai nėra viskas. Pinigai turi daug galios, bet jie labiau atlieka katalizatoriaus funkciją, padeda realizuoti asmeninį laimės supratimą. Juk, iš tiesų, kiekvienas tenori būti laimingas.

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.kurinvestuoti.lt.

 

 

Taip pat skaitykite

Interviu su Kazimieru Jakučiu

Interviu su Kęstučiu Lukošium

Interviu su Ana Drutel - Loginova

Interviu su Alma Jankelaitiene

2011-12-20 | Interviu 2011-10-21 | Interviu 2011-09-21 | Interviu 2011-04-21 | Interviu

Komentarai



Neprisijungęs vartotojas
Neprisijungęs vartotojas
Rašyti privačią žinutę


2010 11 28 18:30     #34678
 Sleiniota jau Vilniaus Vingi suinvestavo sekmingai. 
2013 11 18 10:19     #35546
Bell & Ross, qui a acquis une renommée pour son millésime PW1 et WW1 replique de montre inspirées par les montres aviation de la Première Guerre mondiale, a créé une montre-bracelet style élégant avec un boîtier en une réplique spéciale Bell & Ross, résistant à l'oxydation alliage d'argent que la société appelle Argentium
2013 12 21 10:58     #35635
Saldus dienoraštį! Radau jį naršydami aplink Yahoo Naujienos. Ar turite kokių nors patarimų, kaip gauti išvardytų Yahoo Naujienos? Aš jau bando tam tikrą laiką, bet aš niekada, atrodo, gauti! Į sveikatą limo service santa clara sfo airport transportation car service sfo
2016 06 30 05:30     #36019


Other than pants, apparels, necklaces, boots and bracelets, there are Replica Watches UK that are the attribute of fashion. If you accept the chic of fashionable watches again you accept to accept an abstraction of Swatch Citizen, Dior Casio, Rolex, Tag Heuer and others. Admitting there above is abundant but at the aforementioned time they are absolutely expensive. But Replique Montre Rolex this would be absolutely arresting to you if you are clumsy to abrasion them.Secondly they are torn actual calmly admitting replicas don't.Breitling watches are acclaimed the apple over for their precision, reliability, and able multi functions. These Swiss watches backpack a actual affluent history and are appropriately big-ticket because of the top bulk of adeptness and accurateness replique de montre complex in their production, ultimately authoritative them some of the best time machines ever.It's acceptable that, there are some differences. For example, on Cartier Replica, the Roman character markers in a lot of cases at http://www.xmontres.org are beyond than on the 18-carat ones.
2016 09 06 10:44     #36069
 Ačiū už info, tai man padėjo suprasti šią temą 192.168.l.l
2016 09 23 12:12     #36119
 La précision de la montre mécanique du temps de Voyage, nous pouvons dire changer le facteur le plus important tout le temps, l'impact de la précision de la montre Patek Philippe mécanique est l'oscillation du balancier. Impact des changements (à cordes lâche et plein) et la position de l'oscillation est principalement affectée par la taille du couple d'enroulement à oscillation différente, les replique montre ont différentes différence de jour instantanée, qu'il est toujours dans la précision des changements dynamiques dans a. Montres de précision de quartz est principalement affectée par la température maximale, 25 degrés Celsius à l'époque, la précision de la plus précise, et si la température est augmentée ou diminuée, en raison de la montre sera lente.
2016 10 25 13:48     #36151
rado tai, ko jis ieško tik čia, ačiū jums, vaikinai į postą!
 192.168.1.1
2016 12 06 10:42     #36225
 
routers setup interesting and useful blog, thank you guys for a good site, good luck!

 
2017 02 04 10:36     #36353
 Your article made me very impressed. I enjoyed it, I would expect at your website, or more articles Beyonce Net Worth
2017 03 01 13:35     #36426

 Very interesting article. Keep posting.
Website

2017 04 15 09:13     #36583
192.168.1.1 is the default router IP address try it in your browser address bar.

2017 04 19 19:33     #36603
 était à la recherche de cette information, je suis heureux de rejoindre votre communauté!
2017 04 27 11:35     #36627
snapchat chatting | kik chatting | this url | read more info
Check these out if you want some fun.
 
2017 05 29 14:03     #36721
 rado tai, ko jis ieško tik čia, ačiū jums, vaikinai į postą!
2017 06 07 13:21     #36741
 It is interesting and useful blog, HGH x2 thank you guys good site decaduro good luck! testomax I will be very grateful for gynectrol valuable a ..
2017 06 15 12:15     #36802
This is very great and brilliant information 192.168.0.1
 
2017 06 22 10:15     #36826
La réplique de l'échelle blanche replique montre Rolex Datejust regarde, comme une des montres classiques pour Rolex, avec la fenêtre d'affichage unique du calendrier convexe unique replique Rolex, et aussi avec le cadran argenté correspondant à l'échelle de temps de la barre lumineuse, simple et claire.
2017 07 04 12:06     #36880
Citatos pradžia albertj  
   It is interesting and useful blog, HGH x2 thank you guys good site decaduro good luck! testomax I will be very grateful for gynectrol valuable a .. Citatos pabaiga



 It is interesting and useful blog, winsol thank you guys good site no2max good luck! dianabol I will be very grateful for best over the counter appetite suppressant valuable info

2017 08 29 15:34     #37041
2017 11 04 08:26     #37257
 Thanks for the post. You can download merry christmas images and Happy New Year 2018 Images free. 
2017 11 09 15:07     #37268
Extremely useful information specifically the last phase ?? I care for such information a lot.
garcinia bioslim
garcinia slim
Metabo Garcinia

2018 05 30 14:01     #38906
<a href="http://best-testosteronebooster.com/">testogen</a> Is A Powerful Supplement That Boosts Testosterone Levels, Promotes Muscle Growth And Increases Strength And Stamina Using Safe, Natural Ingredients
2018 05 30 14:02     #38907
Citatos pradžia spunky123  
  Testogen Is A Powerful Supplement That Boosts Testosterone Levels, Promotes Muscle Growth And Increases Strength And Stamina Using Safe, Natural Ingredients Citatos pabaiga

2018 09 27 14:59     #40111
 Čia yra geriausias homepage skirtas "Instagram" nemokamiems stebėtojams gauti
2018 11 17 19:31     #41482
 Over last night's simple dinner of Moules Marinieres my life-partner and I caught up on some thoughts we've been sharing recently. 192.168.1.254
2018 11 17 19:32     #41483
 Whilst looking for a charging spot for my electric car it came to me. I take a desert spoon full of Organic Blackstrap Molasses with hot water each day after exercice. 192.168.1.1
2018 11 17 19:33     #41484
 It's typical of the British media that this is the first I've heard of this dreadful situation. Osborne's savage attack on differently-abled people is an outright abuse of the British commitment to decency and tolerance 192.168.1.1
2018 11 17 19:35     #41485
  Fighting for a better world is not easy but we're never going to get anywhere if we don't all do our bit - like when we organised an organic bake-sale at our local community gardens to raise awareness for Kurdish Women's rights. We might as well adopt American-style gun laws and let the EDL take over government because this country's going to hell anyway. 192.168.l.l
 
2019 01 03 09:08     #41797
 It is easy to understand, detailed and meticulous! I have had a lot of harvest after watching this article from you sports head basketball
2021 11 03 23:11     #45439
 I really loved it here but are there any recent updates? Thanks 
2021 11 06 07:17     #45626
 thanks for sharing this! deckbuilderswichitaks.com
2021 11 17 09:40     #45678
  I really loved it here but are there any recent updates? Thanks  Click here
2021 11 17 12:11     #45853
   thanks for sharing this deck builders
 
Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital