Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Praėjusios savaitės apžvalga

Orion Securities | 2012-12-18 | Kitos | perskaitė: 373
Raktiniai žodžiai: Rinkos
Praėjusios savaitės apžvalga Praėjusios savaitės apžvalga

 Pagrindinės temos praėjusią savaitę rinkose buvo euro zonoje vykęs finansų ministrų susitikimas dėl bankų sąjungos steigimo ir JAV mokesčių lengvatų panaikinimo reforma, praminta „fiskaliniu skardžiu“. JAV stambios kapitalizacijos akcijų indeksas S&P 00 per savaitę beveik nepasikeitė (-0,3 proc.), o Europos Dow Jones EuroStoxx 50 pakilo 1,1 procento. JAV 10 metų obligacijų pajamingumas išaugo 8 baziniais punktais, o Vokietijos – 5 baziniais punktais, tuo tarpu Ispanijos 10 metų skolos pajamingumas sumažėjo 8 baziniais punktais.
ECB patvirtintas kaip bankus prižiūrėsianti institucija
Euro zonos finansų ministrai nusprendė suteikti ECB galią veikti kaip institucijai, prižiūrinčiai didžiausių Europos bankų veiklą. Bendras bankų priežiūros mechanizmas (SSM) pradės veikti 2014 m. kovo mėnesį. Vokietija buvo susirūpinusi, kad ECB, būdamas priežiūros mechanizmu ir vykdydamas monetarinę politiką gali susidurti su vidiniu interesų konfliktu: pavyzdžiui, laikyti žemas palūkanų normas tam, kad padėtų bankams, bet neatsižvelgdamas į infliaciją. Taigi, buvo sutarta, kad SSM bus suburta specialistų grupė, atsakinga už ECB galių priežiūrą. Jungtinė Karalystė savo ruožtu nerimavo dėl to, kad SSM apribos Londono Sičio veiklą, pvz., vers bankus turėti daugiau kapitalo. Buvo nutarta, kad kai bus balsuojama dėl tokių sprendimų, vyks du atskiri balsavimai: dėl euro zonos bankų ir dėl visų kitų ES bankų.
M. Monti atsistatydins
Italijos premjeras M. Monti pranešė apie išankstinį savo atsistatydinimą. Didžiųjų Europos šalių vadovai sveikino M. Monti už jo darbus ir tikėjosi, kad naujasis Italijos premjeras tęs M. Monti pradėtą darbą, t.y. technokratišką politiką. M. Monti nutarė pasitraukti, kai S. Berlusconi PDL partija paskelbė neremsianti M. Monti technokratiškos politikos. Pats S. Berlusconi pareiškė, kad yra priverstas dar kartą kandidatuoti į premjero postą, kad išgelbėtų šalį iš recesijos.
Fed stiprina monetarinio skatinimo programą
JAV Federalinis rezervų bankas (Fed) nustebino rinkas pranešimu, jog rekordiškai mažos palūkanų normos bus laikomos tol, kol nedarbo lygis laikysis virš 6,5 proc., o prognozuojama metinė infliacija nesieks 2,5 procentų. Negana to, pranešta apie papildomus 45 mlrd. JAV dolerių monetarinio skatinimo prie jau dabar esančių 40 mlrd. dolerių, išleidžiamų kas mėnesį superkant NT paskolomis paremtas obligacijas. Už naująją porciją likvidumo Fed supirkinės JAV iždo vertybinius popierius. JAV Federalinio rezervų banko tikslas yra palaikyti žemas JAV ilgo laikotarpio palūkanų normas, kad namų ūkiai ir verslas galėtų pigiau skolintis ir daugiau vartoti.
Europos makroekonominiai rodikliai prasčiausi
Spalį pramonės gamyba euro zonoje smuko 1,4 proc., palyginti su rugsėju. Penktadienį pranešti didžiųjų Europos šalių PMI rodikliai. Paskelbta, kad visos euro zonos paslaugų PMI sudarė 47,8 ir buvo 0,8 punkto didesnis nei tikėtasi. Tuo tarpu, euro zonos gamybos PMI sudarė 46,3 ir buvo 0,3 punkto mažesnis nei prognozuota.
Lapkričio mėnesį 0,8 proc. sumažėjo JAV gamintojų kainų indeksas, kuris yra išankstinis infliacijos indikatorius. Neskaičiuojant maisto ir energijos kainų, gamintojų kainų indeksas per mėnesį paaugo 0,1 procento. Mažmeniniai pardavimai lapkritį JAV augo 0,3 proc. palyginti su spalio mėn. Per savaitę JAV užregistruotas kur kas mažesnis nei tikėtasi skaičius bedarbystės paraiškų – šis rodiklis buvo žemesnis tik spalio pradžioje.
Kinijoje penktadienį taip pat paskelbtas HSBC gamybos PMI rodiklis. Kinijos gamybos sektoriaus padėtis gerėjo ir gruodžio mėnesį. HSBC gamybos PMI padidėjo nuo 50,5 praėjusį mėnesį iki 50,9. Taigi, Kinijos gamyba plėtėsi spartėjančiu tempu. Tai dar kartą patvirtino, kad vyriausybės inicijuotas ekonominio skatinimo paketas buvo sėkmingai įgyvendintas.

Šią savaitę
• Trečiadienį atnaujinamas Vokietijos Ifo verslo lūkesčių indeksas, paaiškės naujausi Anglijos banko monetarinės politikos sprendimai ir bus skelbiamas JAV išduotų leidimų statyti gyvenamuosius būstus skaičius.
• Ketvirtadienį vyks Japonijos banko spaudos konferencija ir bus skelbiami JAV nenaujų gyvenamųjų būstų pardavimų duomenys – tikimasi geriausio rodiklio šiemet.
• Penktadienį bus skelbiami JAV ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai, namų ūkių vartojimo duomenys ir Mičigano universiteto skaičiuojamas vartotojų pasitikėjimo indeksas.

 

Parengė Orion Securities

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital