Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Praėjusios savaitės apžvalga

Spekuliantai.lt | 2012-01-23 | Kitos | perskaitė: 946
Raktiniai žodžiai: Rinkos
Praėjusios savaitės apžvalga Praėjusios savaitės apžvalga

 Praėjusi savaitė akcijų rinkose prasidėjo smukimu dėl sausio 13 dieną „Standard & Poors“ kredito reitingų agentūros paskelbto net devynių Europos valstybių skolinimosi reitingų sumažinimo. Tačiau, reikėtų pastebėti, kad smukimas buvo nesmarkus (kokio galima buvo tikėtis po pastarųjų mėnesių smarkių svyravimų rinkose) ir jau sekančią dieną Europos akcijų indeksai kilo apie 2 procentus. Dėl to galima teigti, kad finansų rinkose buvo tikėtasi reitingų sumažinimų ir tai jau buvo įskaičiuota į finansinių priemonių kainas, todėl nepasėjo naujų baimių dėl Europos šalių skolų krizės.
Praeitos savaitės svarbesnių įvykių maratoną pradėjo Vokietijos kanclerė Merkel ir Prancūzijos prezidentas Sarkozy, skelbdami, kad Europos šalyse turi būti atgaivintas konkurencingumas, kuris padėtų išspręsti skolų krizę ir būtų ekonomikos augimo variklis ilguoju laikotarpiu.
Po nutrūkusių derybų dėl privataus sektoriaus turimų Graikijos skolų nurašymo ir masinio Standard & Poors Europos šalių reitingų sumažinimo, Graikija, nerimaudama dėl artėjančio galimo bankroto, nusiuntė savo oficialius valdžios atstovus į JAV pasitarimams su TVF. Finansų rinkose kilo nerimas dėl galimo nekontroliuojamo Graikijos bankroto ir pasitraukimo iš euro zonos. Visgi, praėjusios savaitės viduryje, privataus sektoriaus atstovai grįžo prie derybų stalo. Teigiama, kad susitarimas dėl skolų nurašymo turi būti pasiektas artimiausiomis dienomis, nes kitaip nebus spėta sutvarkyti visų formalumų ir įvyks techninis Graikijos bankrotas. Kalbama, kad susitarta nurašyti 68 proc. obligacijų vertės ir derybų objektu liko naujų 30 m. obligacijų, į kurias bus iškeistos senosios, kuponų dydžiai. Savaitės pabaigoje privataus sektoriaus atstovai paskelbė, kad pasiūlė „maksimalų“ galimą variantą ir daugiau nenusileis. Jų manymu, ES ir TVF atstovams šis pasiūlymas turėtų būti priimtinas. Įvyksiančio Graikijos ir privataus sektoriaus atstovų susitarimo laukiama iki antradienio – iki EZ šalių finansų ministrų susitikimo.
Kiti svarbesni praeitos savaitės įvykiai:
Pirmadienį, pirmąją dieną po skolinimosi reitingo sumažinimo nuo AAA iki AA+, Prancūzijai pasisekė išplatinti pirmąją 2012 metais vyriausybės trumpalaikių skolos vertybinių popierių emisiją. Vyriausybės vekseliai, nepaisant kredito reitingo sumažinimo, susilaukė didžiulės paklausos ir pajamingumai išliko praktiškai nepakitę nuo 2011 m. pabaigos žemiausio taško. Be to, savaitės viduryje Ispanija taip pat susilaukė didžiulės paklausos 5-10 m. vyriausybės obligacijoms ir išleido net apie 6,6 mlrd. eurų didesnę nei planuota emisiją. Tai dar kartą patvirtino, kad ES šalių skolinimosi reitingų sumažinimai buvo įkainuoti jau anksčiau.
Savaitės viduryje TVF suteikė finansų rinkoms optimizmo paskelbdamas, kad sieks padidinti savo fondą 1 trln. dolerių. Fondą bus siekiama padidinti lėšomis iš Japonijos, BRIC ir naftą eksportuojančių šalių. Vėliau rinkose dėl šios naujienos optimizmas atslūgo, nes nebesitikima, kad tokio dydžio lėšos bus lengvai pritrauktos.

Šią savaitę:
Bus laukiama Graikijos ir privataus sektoriaus atstovų galutinio susitarimo dėl obligacijų nurašymo.
Antradienį Briuselyje įvyks ES šalių finansų ministrų susitikimas, bus skelbiami Vokietijos, Prancūzijos ir EZ PMI rodiklių įverčiai.
Trečiadienį bus skelbiamas preliminarus D. Britanijos 2011 m. IV ketvirčio BVP augimo įvertis – tikimasi 0,1 proc., palyginus su praėjusiu ketvirčiu, BVP smukimo. Tą pačią dieną įvyks šių metų pirmasis JAV „Federalinio Rezervo“ pinigų politikos susitikimas. Bus atidžiai stebima ar Fed vadovas, B. Bernankė, nepateiks jokių užuominų dėl galimo 3 JAV obligacijų supirkimo plano.
Penktadienį bus skelbiamas preliminarus JAV 2011 m. IV ketvirčio BVP augimo įvertis – tikimasi 3,1 proc. metinio augimo.

Taip pat skaitykite

Gausos amžius

Kitas Saudo Arabijos žingsnis

Dovre Insight: Ko nežino susiję asmenys

Dovre Insight: What does the fox say?

2015-04-02 | Kitos 2015-03-09 | Kitos 2015-03-03 | Kitos 2015-02-03 | Kitos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital