2011 m. Lapkričio 16 d. Biržos apžvalga

2011 m. Lapkričio 16 d. Biržos apžvalga 2011 m. Lapkričio 1 d. Biržos apžvalga

 

Vakarykštis bankų detektyvas savo kulminaciją pasiekė labai jau greitai – kiek ilgiau nei per parą. Be abejo, atomazga bus gerokai ilgesnė. Na, bent jau žinome, dėl ko kilo visas triukšmas.
Šiaip tokiu Lietuvos banko sprendimu nereikia stebėtis. Juk nesunku prisiminti istoriją, kai Lietuvos bankas ragino Snorą susitvarkyti savo kieme. Matyt, nesusitvarkė. Belieka tikėtis, kad tik vieno banko problema, neužkrečiama ir kaip nors visą tai išgyvensim. Reikia pripažinti, kad žinia nemaloni banko akcininkams, ypač smulkiesiems.
Kaip sakė vienas klasikos herojus: „Ramybės, tiktai ramybės! Pas mane tų Snorų – tūkstančiai namelyje ant stogo.“
O kol rašoma apžvalga, įvykiai toliau sau klostosi...

 


1 pav. Bankui AB bankas SNORAS paskirtas laikinasis administratorius, laikinai taikomos turto apsaugos priemonės
Lietuvos banko valdyba nutarė bankui AB bankas SNORAS paskirti laikinąjį administratorių ir taikyti laikinąsias banko turto apsaugos priemones. Šiuo sprendimu siekiama užtikrinti veiksmingą banko klientų bei visuomenės interesų apsaugą, sustiprinti šalies bankų sistemos stabilumą ir patikimumą. Bankų įstatyme numatytų poveikio priemonių imtasi įvertinus AB bankas SNORAS finansinę būklę, pastarųjų metų veiklos tendencijas ir naujausio inspektavimo rezultatus. Priimant sprendimą įvertinti ir šiomis dienomis įvykę pokyčiai banke.
Priežiūros tikslais sukauptos informacijos analizė atskleidė, kad banko AB bankas SNORAS turto kokybė yra prasta, kredito rizika vertinta neatsakingai. Lietuvos banko nurodymai mažinti veiklos riziką buvo ignoruojami arba vykdomi formaliai, iš esmės nekeičiant veiklos pobūdžio. AB bankas SNORAS vengė teikti priežiūrai būtiną informaciją. Yra požymių, kad priežiūros institucijai galėjo būti teikiami tikrovės neatitinkantys duomenys.
Dėl laikinojo administratoriaus skyrimo apsispręsta įvertinus AB bankas SNORAS vadovų ir savininkų veiksmus bei įsitikinus, kad kitų įstatyme numatytų priemonių nebepakanka užtikrinti stabilią banko veiklą ir apsaugoti klientų bei visuomenės turtinius interesus.
Laikinasis administratorius Simon Freakley, tarptautinės konsultacijų bendrovės Zolfo Cooper LLP vyresnysis partneris, paskirtas vykdyti AB bankas SNORAS stebėtojų tarybos, valdybos ir administracijos vadovų funkcijas. Jis įpareigotas papildomai išnagrinėti ir įvertinti banko finansinę būklę, galimybes imtis veiksmingų banko indėlininkų, kitų kreditorių ir klientų interesus bei visos bankų sistemos stabilumą ir patikimumą apsaugančių priemonių.
Lietuvos bankui laikinasis administratorius privalės nuolat teikti informaciją apie administravimo eigą ir atlikęs finansų ir veiklos auditą įvykdyti pertvarką, užtikrinančią stabilią banko veiklą.
Paskyrus laikinąjį administratorių, laikinai sustabdyta banko veikla bus atnaujinta artimiausią pirmadienį. Dėl būtinybės laikinai taikyti teisės aktuose numatytas banko turto apsaugos priemones bus apsispręsta įvertinus jo finansų būklę. Visi apdrausti indėliai, laikomi banke AB bankas SNORAS, yra saugūs. Visi sutartyse su banku numatyti skolininkų įsipareigojimai išlieka. Paskolų mokėjimai bei kiti įsipareigojimai ir toliau privalo būti vykdomi pagal grafiką.
Lietuvos banko valdyba nutarė teikti Vyriausybei išvadą, kad veiksmingiausias tolesnis banko problemų sprendimo būdas – pasinaudoti Finansinio tvarumo įstatyme įtvirtinta teise Vyriausybei perimti banko akcijas visuomenės poreikiams. Panaudojus šią priemonę būtų maksimaliai apginti indėlininkų interesai, sumažintos galimos valstybės išlaidos.
Lietuvos banko valdyba pabrėžia, kad šis nutarimas susijęs tik su vieno konkretaus banko AB bankas SNORAS neatsakingai vykdyta veikla, kurios kelta rizika paskyrus administratorių – suvaldyta. Visų kitų užsienio ir vietos kapitalo bankų likvidumo atsargos Lietuvos banko reikalavimus reikšmingai viršija, visi bankai vykdo ir kapitalo pakankamumo rodiklį. Pokyčiai susiję su banko AB bankas SNORAS veikla neturės reikšmingos tiesioginės kitiems šalies bankams, nes probleminio banko tarpbankiniai įsipareigojimai yra nedideli.

Šiandien biržoje kaina toliau krito, apyvartos buvo sumažėjusios. Bent jau kol kas panikos nesijautė.
Tuo tarpu birža šią savaitę prekybą Snoro akcijomis sustabdė.

Vadovaudamasi Finansinio tvarumo įstatymo nuostatomis, įpareigojančiomis laiku imtis priemonių užtikrinti šalies finansų stabilumą ir siekdama apsaugoti indėlininkų lėšas, atsižvelgdama į Lietuvos Banko išvadas ir siūlymą bei visuomenės interesus, Vyriausybė nutarė paimti visuomenės poreikiams banko Snoras akcijas. Banko akcininkams už jų akcijas bus atlyginama įstatymų nustatyta tvarka, įvertinus banko turtą.
Sprendimas priimtas įvertinus banko Snoras finansinę būklę ir remiantis Lietuvos banko išvada, kurioje konstatuota iškilusi grėsmė, kad banko Snoras turtas gali būti mažesnis nei jo įsipareigojimai.
Įvertinus pateiktą Lietuvos Banko informaciją ir įsitikinus, kad kitos įstatymuose numatytos priemonės yra nepakankamos banko Snoras finansų būklei stabilizuoti, nutarta, jog banko AB Snoras 100 proc. akcijų paėmimas visuomenės poreikiams yra vienintelis veiksmingas būdas apginti indėlininkų turtinius interesus ir sumažinti galimas valstybės išlaidas. Priimant sprendimą įvertinti ir Lietuvos banko pateikti duomenys apie reikšmingų sumų judėjimą iš banko sąskaitų.
Vyriausybė numato probleminį banką pertvarkyti, visus draustus indėlius kartu su geriausios kokybės turtu perkeldama į valstybės įsteigtą banką, taip užtikrinant saugų banko veiklos tęstinumą.
Norime priminti, kad visi indėliai iki 100,000 eurų yra drausti, kaip tai numato Europos Sąjungoje galiojanti tvarka.( lrv.lt)

Dar prisiminkim, kad užvakar Snoras gyrėsi, jog pasak Veido, jis yra antras Lietuvos komercinių bankų reitinge. Tai jei su geriausiai tokie dalykai vyksta... Beje, tai paskutinė paskelbta naujiena banko tinklalapyje.

 


2 pav. Ūkio bankas užtikrina, kad šiandienos įvykiai Snoro banke yra visiškai autonomiški ir jokiu požiūriu nesusiję nei su Ūkio banku, nei su jo veikla. Ūkio bankas dirba visiškai stabiliai ir sėkmingai vykdo visus Lietuvos banko nustatytus bankų veiklos riziką ribojančius normatyvus ir reikalavimus. Norime nuraminti ir užtikrinti indėlininkus bei klientus, jog nėra jokio pagrindo nerimauti ar imtis bet kokių neplanuotų ar impulsyvių veiksmų.(ub.lt)
Ūkio akcijos nepasidavė „provokacijai“ ir net bandė kilti. Pildymosi signalas @0.240.

 


3 pav. AB „Lietuvos dujos“ praneša, kad gegužės–spalio mėnesiais vidutinės naftos ir naftos produktų kainos svyravo neženkliai (4-7 procentų ribose) ir turėjo tendenciją mažėti. Kaip anksčiau prognozavome, šie tarptautinės žaliavų rinkos pokyčiai lėmė, kad 2011 m. spalio mėnesį gamtinių dujų pardavimo kaina nebuitiniams vartotojams sumažėjo 50 Lt/1000 m3 (nuo 1.311 iki 1.261 Lt už 1.000 m3). Spalio mėnesio gamtinių dujų kaina nustatoma pagal 2011 m. balandžio–rugsėjo mėnesiais buvusias naftos produktų kainas tarptautinėse žaliavų rinkose.
Gamtinių dujų kaina š.m. lapkričio–gruodžio mėnesiais iš esmės priklausys nuo euro ir JAV dolerio santykio. Eurui ir JAV dolerio santykiui esant 1,37-1,38 ribose gamtinių dujų kaina iki š.m. pabaigos turėtų išlikti spalio mėn. lygyje.
Akcijų kaina atšoko nuo palaikymo lygio, tik tas atšokimas labai jau trapus – nepalaikomas apyvartos. Pirkti dar rizikinga.

 


4 pav. AS “Olainfarm” Valdyba šiandien nusprendė padidinti šių metų veiklos prognozę. Valdyba mano, kad pardavimai šiemet sieks 35 mln. latų (49.8 mln. eurų), o grynasis pelnas - 6.3 mln. latų (8.96 mln. eurų). Pardavimų prognozė padidinta 19%, grynojo pelno prognozė padidinta 24%.
Matyt, rinka jau vakar įvertino bendrovės ketinimus padidinti prognozes. O gal situacija rinkoje nepalanki akcijų kainos kilimui. Labai jau linkusios tos kainos koreguotis. Pildymosi signalas galioja.

 


5 pav. Aprangos pildymosi signalas @1.576.

 


6 pav. LESTO pildymosi signalas @0.609.

 


7 pav. Litgrid pildymosi signalas @0.421.

 


8 pav. Šiaulių bankas pasidavė „provokacijai“ ir ženkliai pasikoregavo. Parduodam, kainai toliau krentant.

 


9 pav. Linas Agro Group pildomės, kainai toliau kylant.

 


Apžvalgą parengė: Nojus.

 

 

Taip pat skaitykite

Vakar dienos JAV akcijų biržos sesija privertė sunerimti

Kokiomis nuotaikomis rinkos gyvens šią savaitę?

Kodėl dabar krenta aukso kaina?

Eilinė prognozė – rimtos korekcijos sulauksime jau greitai. Ar išsipildys?

2017-03-22 | Spekuliantai.lt apžvalgos 2017-03-20 | Spekuliantai.lt apžvalgos 2017-03-08 | Spekuliantai.lt apžvalgos 2017-03-06 | Spekuliantai.lt apžvalgos

Komentarai



2011 11 16 21:00     #35360
bai bai pinigeliai, nuemus TH snoriukas kainuos kapeikas
2011 11 17 00:45     #35361
Bai bai Snoriukui ir mano pinigeliam...

Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital