Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Investuotojų asociacija prašo netvirtinti nesąžiningos “Klaipėdos baldų” akcijų supirkimo kainos

Spekuliantai.lt | 2014-01-06 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 2440
Raktiniai žodžiai: Klaipėdos baldai
Investuotojų asociacija prašo netvirtinti nesąžiningos “Klaipėdos baldų” akcijų supirkimo kainos

 Kauno verslininko Arūno Martinkevičiaus kontroliuojamų „Klaipėdos baldų“ valdybos siūlymas trauktis iš biržos – bandymas suduoti dar vieną smūgį Lietuvos kapitalo rinkai ir parodyti, kad smulkiųjų akcininkų teisės Lietuvoje – beveik neginamos. Investuotojų asociacija kreipiasi į Lietuvos banką, prašydama netvirtinti nesąžiningos „Klaipėdos baldų“ akcijų supirkimo kainos, o „Klaipėdos baldų“ akcininkus kviečia burtis.
„Klaipėdos baldai“ pranešė, kad sausio 30 dieną rengia akcininkų susirinkimą, kuriame siūlys balsuoti dėl akcijų išbraukimo iš NASDAQ OMX Vilnius biržos sąrašų. Balsavimo rezultatai jau aiškūs iš anksto, nes 80 proc. “Klaipėdos baldų“ valdo A. Martinkevičiaus koncerno SBA kontroliuojama „SBA Furniture Group“, kuri pasiryžusi supirkti likusias „Klaipėdos baldų“ akcijas už jas mokėdama „apie“ 2 eurus.
Visus “Klaipėdos baldus“ SBA į valdybą deleguoti žmonės įvertino vos 52,3 mln. litų.
„Akcijų supirkimo kaina – akivaizdžiai nesąžininga, nes 2013 metų rugsėjo pabaigoje vien SBA grupės įmonės „Klaipėdos baldams“ buvo skolingos didesnę sumą – 52,7 mln. litų, o „Klaipėdos baldų“ nuosavas kapitalas buvo 83,8 mln. litų. Už tokią kainą SBA niekada neparduotų „Klaipėdos baldų“, tačiau smulkieji akcininkai bus priversti tai padaryti, nes akcijų nekotiruojant biržoje liks praktiškai vienintelis jų pirkėjas, o tikėtis dividendų – nerealu“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Vaidotas Rūkas.
Jis priminė, kad SBA sprendimais „Klaipėdos baldai“ nemoka dividendų ir nesidalina pelnu su smulkiaisiais akcininkais, įmonė taip pat laiduodavo už įvairius SBA grupės įmonių įsipareigojimus bankams.
„Rinkos dalyviai tik spėlioja, kokie srautai tenka pagrindinio akcininko grupės įmonėms, nes SBA grupė jau ne vienerius metus organizuoja žaliavos tiekimą ir nuperka beveik visą „Klaipėdos baldų“ produkciją, kurią vėliau perparduoda Švedijos koncernui „Ikea“. Taip „Klaipėdos baldai“, nors ir buvo kotiruojami biržoje, iš esmės buvo paversti SBA baldų grupės gamybiniu cechu“, - sakė V. Rūkas.
Investuotojų asociacija kreipiasi į Lietuvos banką, prašydama netvirtinti „Klaipėdos baldų“ akcijų supirkimo kainos, kuri nustatyta pagal šešių mėnesių vidutinę kainą, o ją pakeisti į teisingą. „Kitu atveju pagrindinis akcininkas, demonstruodamas nedraugiškumą smulkiesiems akcininkams ir nemokėdamas dividendų, visuomet gali išlaukti kol akcijų kainos vidurkis bus mažas“, -sakė V. Rūkas.
Vertybinių popierių įstatymas suteikia Lietuvos bankui galimybę reikalauti pakeisti akcijų supirkimo kainą, jei ji yra neteisinga. „Esame pasirengę įrodyti, kad net „Klaipėdos baldų“ likvidacinė vertė yra didesnė“, - sakė V. Rūkas.
Pasak jo, panašias pajamas turintys ir taip pat su “Ikea” dirbantys „Vilniaus baldai“, kurie neskriaudžia smulkiųjų akcininkų ir uždirbtą pelną išmoka dividendais, rinkoje yra įvertinti beveik 4 kartus brangiau nei “Klaipėdos baldai”. “Vilniaus baldų” kapitalizacija siekia 197,3 mln. litų, nors įmonės akcininkų nuosavybė yra mažesnė nei „Klaipėdos baldų“.
Investuotojų asociacija kviečia SBA veiksmais nepatenkintus akcininkus burtis į grupę ir kovoti dėl kainos padidinimo. Norint prisijungti prie grupės, reiktų parašyti [email protected].
Investuotojų asociacija yra didžiausia smulkiuosius investuotojus vienijanti organizacija Lietuvoje. Anksčiau Investuotojų asociacija yra pasiekusi, kad Rusijos koncernas „Jevrochim“ padidintų už trąšų gamybos bendrovės „Lifosa“ akcijas siūlomą kainą 15 proc. ir smulkiesiems akcininkams papildomai išmokėtų 5,7 mln. litų. Daugiau informacijos – www.investuotoju.lt.

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital