Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Lietuvos akcijų rinkos ketvirtinė analizė. 2013m. kovas

Spekuliantai.lt | 2013-03-14 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 3436
Raktiniai žodžiai: Akcijos, VVP, SABYD
Lietuvos akcijų rinkos ketvirtinė analizė. 2013m. kovas Lietuvos akcijų rinkos ketvirtinė analizė 2013m. kovas

Šioje analizėje, kaip ir anksčiau, visais atvejais remtasi ne visomis Vilniaus biržoje kotiruojamomis bendrovėmis, o tik tomis, kurios įeina į OMXV indekso sudėtį. Šiuo metu tai yra 25 bendrovės iš 33, viena bendrove mažiau, negu prieš tris mėnesius (neliko AB „Snaigė“ ). Palyginsime svarbiausius dydžius ir rodiklius kovo 8-ai dienai (atsižvelgiant į 2012 m. IV ketvirčio rezultatus) su analogiškais dydžiais rugsėjo 10 d.

1 pav. Vilniaus biržos vidutinės mėnesio apyvartos kitimas
Vilniaus biržos vidutinė mėnesio apyvarta sausio-vasario mėn. pasiekė 7,4 mln. Eur ir buvo didesnė negu 2012 m. III-IV ketvirčius, bet vis dar gerokai mažesnė, negu 2012m. I-II ketvirčius.
OMXV indeksas 2012.12.11-2013.03.08 pakilo 8,7%, o bendrovių kapitalizacija 9%. Per šį laikotarpį 20-ies pozicijų kainos kilo ir tik 5-ių krito.
Visus svarbiausius dydžius ir santykinius rodiklius, o taip pat jų pokyčius pateikiame lentelėje. Skaičiuodami suminius bendrovių pardavimus ir grynąjį pelną bei atitinkamus santykinius rodiklius, rėmėmės bendrovių paskelbtais paskutinių keturių ketvirčių (t.y. 2012 m.) konsoliduotais rezultatais.

Kaip matome, bendrovių suminiai pardavimai kovo mėnesiui buvo 2,3% didesni, negu gruodžio mėnesiui.
Suminis įmonių konsoliduotas grynasis pelnas per nagrinėjamą laikotarpį padidėjo net 27,4%. 15-os bendrovių finansinės veiklos rezultato pokytis buvo teigiamas ir 10-ies neigiamas.
Bendrovių suminė nuosavybė, arba buhalterinė vertė, išaugo 0,6% - natūralus pelningos veiklos rezultatas.
Įmonių pelningumo rodikliai, sekdami pelnų padidėjimu, ženkliai išaugo: grynojo pelno marža iki 4,3%, o nuosavybės grąža- iki 5,0%. Kaip matome grafike, grynojo pelno marža ir nuosavybės grąža kilo pirmąkart po 3 iš eilės sekusių kritimų.

 

 

 

 

 

2 pav. Grynojo pelno maržos (GPM) ir nuosavybės grąžos (ROE) kitimo grafikas
P/S rodiklis dėl ženkliai išaugusios kapitalizacijos ir šiek tiek padidėjusių pardavimų pakilo 5,8% iki 0,67, o P/BV dėl nedaug padidėjusios nuosavybės pakilo 8,3% iki 0,78.
Kaip ir anksčiau, lentelėje pateikti du P/E rodikliai: P/E (bend.), skaičiuotas kaip suminės visų bendrovių kapitalizacijos ir suminio grynojo pelno santykis, ir P/E (peln.) - suminės pelningai dirbančių bendrovių kapitalizacijos ir jų suminio grynojo pelno santykis. P/E (bend.) krito iki 15,6 dėl stipriai išaugusio suminio pelno, o P/E (peln.) vos pakilo iki 10,1, nes pelningai dirbančių bendrovių pelnas ir kapitalizacija išaugo panašiu dydžiu.

3 pav. P/E (bend.) ir P/E (peln.) kitimo grafikas
Akcijų pelningumas E/P- atvirkščias P/E dydis, parodantis grynojo pelno ir kapitalizacijos santykį. Jis buvo skaičiuotas, kaip ir P/E (peln.), atmetus nuostolingai dirbančias bendroves. Tokį skaičiavimo būdą renkamės dėl dviejų priežasčių- pirma, nuostolingai dirbančios bendrovės nėra vertinamos pagal P/E ar E/P. Antra, investuodami į akcijas, galime pasirinkti tik kokybiškas (pelningas) bendroves. Kaip matome, akcijų pelningumas sumažėjo 0,1% dydžiu iki 9.9%, nes pelningai dirbančių bendrovių pelnas augo kiek lėčiau nei jų kapitalizacija.
VVP 10-ies metų pelningumas nagrinėjamu laikotarpiu pakilo 0,1% dydžiu iki 4,3%.
Mūsų įvestas trumpinys SABYD (iš anglų k.: stocks and bonds yield difference)- tai skirtumas tarp akcijų ir ilgalaikių vyriausybės obligacijų (VVP) pelningumų. SABYD parodo, kiek akcijų pelningumas yra didesnis (jei SABYD teigiamas) arba mažesnis (jei neigiamas), lyginant su VVP pelningumu.
Kovo 8d. SABYD buvo 5,6%, 0,2% mažesnė, negu gruodžio 10 d. Ji sumažėjo dėl truputį sumažėjusio akcijų pelningumo ir nežymiai padidėjusio VVP pelningumo.

4 pav. Akcijų pelningumo, VVP 10 m. pelningumo ir SABYD kitimo grafikas
Kadangi šiuo metu Lietuvoje akcijų pelningumas net 5,6% viršija VVP pajamingumą, jos atrodo žymiai patraukliau už skolos vertybinius popierius. Yra ne viena pastoviai dividendus mokanti bendrovė, kurių vien akcijų dividendinis pelningumas viršija VVP pelningumą. IV ketvirtį bendrovės parodė puikius rezultatus- gerokai išaugo tiek pardavimai, tiek grynasis pelnas, taigi mūsų prieš 3 mėn skelbtos prognozės visiškai pasitvirtino.
Artimiausiu metu akcijų kainas stipriai įtakos spekuliacijos dėl dividendų. Labai tikėtina, kad, išmokėjus dividendus, akcijų kainos kris labiau nei išmokėtų dividendų dydis. Taip pat vienas iš rizikos faktorių bus stipriai pakilusios pasaulio akcijų rinkos ir tuo pačiu išaugusi globalios korekcijos tikimybė.

Investavimo mokytojas Aldas Pipinys

www.investuotojas.com

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital