Auksas ar akcijos? Įsisiūbavo nauja aukso karštligė

spekuliantai.lt | 2009-12-11 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 4704
Raktiniai žodžiai: auksas, akcijos, „S&P 500“ ir aukso kainos santykis
Auksas ar akcijos? Įsisiūbavo nauja aukso karštligė Kaip jau turbūt supratote iš straipsnio pavadinimo, šį kartą šnekėsime apie akcijų (popierinio finansinio turto) ir aukso (realaus turto) ryšius. Kodė

Kaip jau turbūt supratote iš straipsnio pavadinimo, šį kartą šnekėsime apie akcijų (popierinio finansinio turto) ir aukso (realaus turto) ryšius. Kodėl? Visų pirma dėl to, kad daug kas kelia klausimą, ar nuo 2009 metų kovo mėnesio prasidėjęs akcijų indeksų kilimas yra tvarus. Be to, paskutinius 2 mėnesius aukso kaina sėkmingai šturmuoja vis naujus nominalius maksimumus ir straipsnio rašymo dieną ji yra 1153 JAV doleriai už unciją. Nagrinėdami akcijų ir aukso kainų priklausomybę tikimės lengviau suvokti, kas gali laukti ateityje.

Akcijos = popierinis turtas
Auksas = realus turtas

Prieš pradėdami lyginti šiuos du finansinius produktus įvardinkime, kodėl tai verta daryti. Pagrindinė priežastis ta, kad jei akcijų indekso vertę perskaičiuosime aukso kainomis, bus visiškai panaikintas infliacijos efektas, kitaip tariant, akcijos bus įvertintos ne nuvertėjančiais pinigais, o tiek, kiek jos vertos infliacijai atspariu auksu. Auksas yra žaliava, greičiausiai reaguojanti į besikeičiančius infliacinius lūkesčius ar pačią infliaciją. Jei investuotojai tikisi infliacijos augimo, labai tikėtina, kad kils ir aukso kaina, nes auksas suvokiamas kaip priemonė apsidrausti nuo infliacijos. Jeigu mažėja infliacija, labai tikėtina, kad
aukso kaina taip pat bus linkusi kristi. Taigi, įvertinę akcijų indeksą aukso kaina, mes gauname „realų“ vaizdą, t. y. kiek akcijos vertos iš tiesų. Tik matydami „realų“ vaizdą galėsime atsakyti, kokioje situacijoje šiuo metu yra viena ar kita finansų rinka ir kas mūsų laukia toliau.

Ilgalaikės akcijų tendencijos

Pradžioje apžvelkime, kaip nuo 1960 metų iki šios dienos kito vienas pagrindinių JAV akcijų indeksų „S&P 500“.


Visų pirma nagrinėjant žemiau pateiktą šio indekso grafiką lyg ir aiškiai matoma ilgalaikė kilimo tendencija, tačiau šį laikotarpį galima suskirstyti į kelis smulkesnius. Pirmas periodas – nuo maždaug 1960 iki 1980 metų. Tuo metu JAV pasižymėjo kylančiomis palūkanų normomis bei didele infliacija. Tai lėmė situaciją, kad per 20 metų laikotarpį bendrinis akcijų indeksas praktiškai išliko toje pačioje vietoje, o jei skaičiuotume įvertindami infliacijos poveikį, netgi buvo neigiamas pokytis. Antras etapas: nuo 1980 iki 2000 metų JAV pasižymėjo vienu iš sparčiausių akcijų kainų kilimų per visą istoriją. Iš dalies tą lėmė nuolat smunkančios palūkanų normos ir infliacija. Iki JAV „IT technologinio“ burbulo sprogimo akcijų indeksas „S&P 500“ ūgtelėjo net 1250 %, vidutiniškai 13,9 % kasmet. Galiausiai po 20 metų trukusio akcijų kainų augimų atėjo laikas atsipūsti. Nuo 2000 metų, t. y. su vadinamojo „dotcom“ burbulo sprogimu, pagrindinis JAV akcijų indeksas vėl perėjo į „svyravimo“ stadiją. Nuo 2000 metų pradžios iki šiandien jis ne tik nepaaugo, bet šiuo metu yra 29 % žemiau 2000 metų maksimalios reikšmės. Jei tartume, kad istorija bent iš dalies linkusi kartotis, panašus laikotarpis gali tęstis net iki 2020 metų. Vadovaujantis tokia logika galima manyti, jog akcijų indeksai, perskaičiuoti įvertinant infliaciją, šiuo laikotarpiu svyruos tam tikru intervalu arba net smuks.

Ilgalaikės aukso tendencijos

Remdamiesi žemiau esančiu grafiku aptarsime istorines aukso kainas.

Labai panašiai kaip ir akcijų indeksas „S&P 500“ aukso kainos istorija irgi gali būti suskirstyta į tam tikrus periodus. Pirmas etapas – nuo 1970 iki 1980 metų. Jei būsime labai tikslūs, tai labiau nuo 1972 metų, t. y. kai buvo panaikintas aukso standartas ir aukso kainai leista laisvai svyruoti (nuo 1944 iki 1972 metų, kol galiojo „Bretton Woods“ susitarimas, aukso kaina buvo nustatyta ir lygi 35 JAV doleriams už unciją). Vos tik žlugo „fiksuotos kainos susitarimas“, aukso kaina po truputį pradėjo judėti į viršų. Tuo pačiu metu, kaip jau buvo minėta anksčiau, JAV kilo ir palūkanų norma bei infliacija. Viskas baigėsi 1980 metais aukso kainai pasiekus maždaug 835 JAV dolerių už unciją ribą, t. y. nuo 1972 metų lygio – 35 JAV dolerių už unciją – aukso kaina pakilo 2285 %. Be abejo, 1980 metais žmonės labai bijojo infliacijos ir pinigų nuvertėjimo, o daug kas manė, kad auksas visuomet yra saugi investicija. Tačiau istorija parodė, jog visada yra tinkamas ir netinkamas metas investuoti į bet kokį produktą, o 1980 metai buvo blogas laikas investuoti į auksą. Nuo to momento, kaip matyti iš grafiko, aukso kaina 20 metų nuosekliai judėjo žemyn. Tuo pat metu smuko ne tik ilgalaikės palūkanų normos, bet ir infliacija. Galiausiai 2000 metais aukso kaina pradėjo kilti nuo apytiksliai 250 JAV dolerių už unciją ir nuosekliai didėja iki šiol. Analizuojant aukso kainos istoriją galima įžvelgti panašias maždaug 20 metų trunkančias tendencijas kaip ir akcijų atveju. Bandant suvokti, kaip ateityje keisis aukso kainos, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad 1980 metais aukso kilimas baigėsi labai staigiu šuoliu ir vėliau burbulo sprogimu. Dabartinė situacija po truputį pradeda panašėti į to meto įvykius. Jei bandytume tiksliai atkartoti 1980 metų scenarijų – 2285 % prieaugį, – turėtume manyti, jog aukso burbulas sprogs kainai pasiekus 5715 JAV dolerių už unciją lygį! (Čia turiu priminti, jog nagrinėjame teorinį modelį remdamiesi istoriniais duomenimis ir tai jokiu būdu negali būti suvokiama, kaip autoriaus siūlymas įsigyti konkrečią finansinę priemonę.)

„S&P 500“ ir aukso kainos santykio rodiklis

Paskutinis grafikas parodo akcijų indekso „S&P 500“ ir aukso kainų istorinį santykį.

Jo interpretacija būtų labai paprasta: jei šio santykio kreivė kyla, vadinasi tuo metu labiau patrauklus yra popierinis turtas, kitaip tariant, akcijos, o ne realus turtas (auksas), na, o jei šio santykio kreivė smunka, vadinasi tuo metu patrauklesnis realus turtas, o ne popierinis. Antras būdas interpretuoti šią kreivę galėtų būti toks: tai yra reali akcijų indekso „S&P 500“ vertė, išreikšta aukso kaina. Šiuo metu analizuojamas akcijų indeksas praktiškai sugrįžo į 1980 metų lygį. Taip pat labai aiškiai matome, kad nuo 2000 metų prasidėjusi neigiama akcijų indekso tendencija tęsiasi ir pastaruoju metu jokio atsitiesimo nematyti. Guodžia tik tai, kad akcijų indekso „S&P 500“ ir aukso kainų santykio kreivė artėja prie istorinio žemiausio lygio – maždaug 0.20 punktų (šiuo metu apie 1). Jei tartume, jog ateityje ši kreivė vis tik pasieks žemiausią tašką ir aukso kaina išliks tokia kaip šiandien, indekso vertė „S&P 500“ būtų lygi 220 punktų (šiuo metu svyruoja apie 1100 punktų). Darant kitą prielaidą, t. y. jog kreivė pasieks žemiausią tašką, o akcijų kainos nekis, aukso kaina galėtų pasiekti 5750 JAV dolerių už unciją lygį! (Žinoma, realūs ir kiti variantai. Pavyzdžiui: kyla ir akcijos, ir auksas, tačiau pastarasis daug labiau, arba akcijos smunka, o auksas kyla ir pan.) (Ir vėl turiu priminti, jog čia nagrinėjame teorinį modelį remdamiesi istoriniais duomenimis ir tai jokiu būdu negali būti suvokiama, kaip autoriaus siūlymas įsigyti konkrečią finansinę priemonę.)

Išvados

Atlikus akcijų indekso „S&P 500“ ir aukso istorinių kainų tendencijų analizę galima padaryti tik vieną tikslią išvadą: aukso kainos kitimo tendencija nuo 2000 m. Akivaizdi – jis brangsta. Visa kita yra tik spėliojimai darant įvairias prielaidas. Galima surasti nemažai prielaidų, kad toliau akcijų indeksas smuks, o aukso kaina kils, tačiau aišku, jog nuo 2000 metų realus turtas investuotojų yra mėgstamesnis nei popierinis, ir tai greičiausiai ne be priežasties. Pabaigoje pateiksime vieną pavyzdį. Alanas Greenspanas, buvęs JAV Federalinio rezervų banko valdytojas, ne per seniausiai pradėjo konsultuoti vieną stambiausių pasaulio apribotos rizikos fondų „John Poulson & Co“. Nuo to momento šis fondas labai agresyviai pradėjo stiprinti savo pozicijas aukso sektoriuje (aukso bendrovės ir auksas kaip žaliava), taip pat pagal tam tikrus duomenis minėtam fondui šiuo metu priklauso daugiau nei 8 % populiariausio JAV biržoje esančio sąraše aukso fondo – „SPDR Gold Trust“ (GLD), kurio vertė biržoje šiuo metu siekia 41,25 mlrd. JAV dolerių. Pagal turimą aukso kiekį (tonų skaičių) fondas „SPDR Gold Trust“ būtų 6 vietoje po JAV, Vokietijos, Tarptautinio valiutos fondo, Prancūzijos ir Italijos, t. y. jo turimos aukso atsargos netgi viršija Kinijos atsargas. Skaičiai atrodo tikrai įspūdingai ir būtų labai sunku patikėti, kad vieni geriausių pinigų valdytojų investuotų tokias dideles pinigų sumas, nesitikėdami didelių pokyčių.

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



2009 12 11 17:34     #32823

Galima sužinoti, iš kur paėmei tokią klasifikaciją? čia pats sugalvojai?

Akcijos = popierinis turtas
Auksas = realus turtas

2009 12 11 17:41     #32824

Žinoma, įdomu skaityti ir matyti, kad žmonės mąsto ir ieško kažkokių priežastinių ryšių. Sveikinu!

Bet auksas visada buvo, yra ir, manau, bus kaip gynybinis aktyvas prieš pinigų nuvertėjimą. Ir dabar fondų valdytojai perka auksą ne todėl, kad nesitiki gauti vertės iš akcijų (= pinigai, plaukiantys į bendrovę, kuris yra realus turtas mano klasifikacijoje), o todėl, kad mano, jog doleriui bus ŠAKĖS, nes jų daug prispausdinta ir tai gali sukelti nevaldomus infliacinius procesus.

2015 10 20 14:19     #35910
Women of every age replica handbags accumulation are about agog on accepting and possessing several artist handbags as they possibly can. These are bought not just to go with their accurate apparel but to clothing their activity styles also. Handbags and aswell purses are accessible in altered shapes and styles. Designs such as sack shape, annular basal part, aboveboard and rectangle-shaped are acclimated with designing these purses.Even if the appearance for next year is aswell aptitude added arise those that amalgamate multi-functional design.Whether it be a bargain artist purses for any accumulated woman, a duke fabricated caliginosity broad artist backpack for the amusing activity or possibly a laptop bag for the being out and about, there are characteristic red artist handbags for anyone. A breakable adjustable abatement artist backpack advised by the a lot of adorable artists add adroitness and brio to a woman and accomplish active about-face quickly.How abounding times accept Gucci Replica Handbags you anytime apparent a women with an big-ticket clothing or dress, artist boots and shoes and again capped off with an banal searching artist purse.

Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital