Netinkamai obligacijas platinęs „Dnb Nord“ bankas išlieka nenubaustas

Spekuliantai.lt | 2011-08-09 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 1231
Raktiniai žodžiai: SASO, investavimas
Netinkamai obligacijas platinęs „Dnb Nord“ bankas išlieka nenubaustas „Dnb Nord“ bankas, nepatyrusiems investuotojams skolinęs didžiules pinigų sumas savo leidžiamoms obligacijoms įsigyti, elgėsi netinkamai, tačiau kol

 „Dnb Nord“ bankas, nepatyrusiems investuotojams skolinęs didžiules pinigų sumas savo leidžiamoms obligacijoms įsigyti, elgėsi netinkamai, tačiau kol kas išlieka nenubaustas, praneša Investuotojų asociacija. Kapitalo rinką prižiūrinti Vertybinių popierių komisija paskelbė, kad „Dnb Nord“ nebuvo pasirengęs platinti su įvairiais kainų indeksais susietų obligacijų, o investuotojai dėl to galėjo patirti iki 100 mln. litų nuostolių, tačiau sankcijos bankui nepritaikytos dėl senaties termino.
„Šią problemą viešiname nuo 2010 metų, kai į asociaciją kreipėsi nemažai nepatyrusių investuotojų, bankui įkeitusių nekilnojamąjį turtą ir už gautas lėšas įsigijusių to paties banko obligacijų. Viena vertus – džiugu, kad sisteminį tyrimą atlikusi VPK konstatavo, kad „Dnb Nord“ veikloje buvo pažeidimų, tačiau liūdna, kad bankas realiai lieka nenubaustas“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Tomas Pilipavičius.
Pasak jo, smulkiųjų investuotojų viltis išlieka, kad vykstančiuose teismo procesuose bus atsižvelgta į VPK poziciją ir „Dnb Nord“ bus įpareigotas atlyginti nuostolius. „Kol kas nepanašu, kad bankas pripažintų kaltę ir norėtų taikytis“, - sakė T. Pilipavičius.
Pasak jo, pagal Lietuvos kapitalo rinkos išsivystymo lygį, siūlymas įsigyti su įvairiais kainų indeksais susietų obligacijų už 100 proc. skolintų lėšų gali būti prilygintas finansų krizę sukėlusių „toksinių“ produktų pardavimui.
„Akivaizdu, kad nepatyrę banko klientai „investavo“ nesuvokdami prisiimtos rizikos. Užsienio šalių pavyzdžiai rodo, kad tokios istorijos sulaukia itin griežto tiek priežiūros institucijų, tiek teismų, tiek politikų bei visuomenės pasmerkimo – Lietuvoje kol kas to nėra“, - sakė T. Pilipavičius.
Su akcijomis ar kitų finansinių priemonių indeksais susietos obligacijos (SASO) Lietuvoje populiariausios buvo 2007 metais, aiškiu šios rinkos lyderiu buvo „DnB Nord“ bankas. Vertybinių popierių komisijos (VPK) duomenimis, 2007 metais SASO išplatinta už 1,09 mlrd. litų, 2008 metais – už 196,8 mln. litų, o 2009-aisiais – vos už 71,2 mln. litų.

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital