Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

J. Varanauskienė: „Renkantis paskolos palūkanų rūšį, svarbiausia įvertinti savo finansines galimybes, jei palūkanos padidėtų“

Spekuliantai.lt | 2011-02-02 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 2390
Raktiniai žodžiai: SEB bankas, palūkanos, paskolos, būsto paskolos
J. Varanauskienė: „Renkantis paskolos palūkanų rūšį, svarbiausia įvertinti savo finansines galimybes, jei palūkanos padidėtų“ 2010 metais penktadalio naujų bankuose suteiktų būsto paskolų palūkanos buvo fiksuotosios, o likusios didžiausios dalies, − kintamosios. Kaip pastebi S

 2010 metais penktadalio naujų bankuose suteiktų būsto paskolų palūkanos buvo fiksuotosios, o likusios didžiausios dalies, − kintamosios. Kaip pastebi SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė, jau antrus metus Lietuvoje mažos bankų teikiamų paskolų palūkanų normos šiuo metu yra palankios ir paskolas anksčiau paėmusiems gyventojams, ir planuojantiems jas imti artimiausiu metu. Vis dėlto, pasak ekspertės, atsakingai galvojant apie ateitį ir renkantis paskolos palūkanų rūšį, labai svarbu įvertinti savo finansines galimybes, jeigu palūkanos imtų didėti.

„Šiuo metu statistika patvirtina, kad žmonės linkę rinktis kintamąsias palūkanas dažniau negu fiksuotąsias, nes kintamosios palūkanos paprastai yra mažesnės negu palūkanos, nustatomos ilgesniam laikotarpiui, pavyzdžiui, penkeriems metams“, − sako J. Varanauskienė.

SEB banko šeimos finansų ekspertė išanalizavo, kaip pasiteisino sprendimas nustatyti palūkanas ilgesniam laikotarpiui prieš penkerius metus − 2006−aisiais. „Sprendimas nustatyti palūkanas penkeriems metams pasiteisino tiems gyventojams, kurie skolinosi litais. Per tą laiką vidutinė tarpbankinė palūkanų norma litais smarkiai svyravo ir vienu metu net viršijo 10 procentų ribą. Be to, kintamosios palūkanos 30 mėnesių iš eilės buvo didesnės negu sutarties laikotarpio pradžioje“, − įžvalgomis dalijasi J. Varanauskienė.

2006 metų sausį kintamosios palūkanos litais, peržiūrimos kas pusmetį, buvo 3,5 proc., fiksuotosios penkeriems metams − 4,3 procento. „Taigi pasirinkusieji fiksuotąsias palūkanas litais, išvengė beveik dvigubai padidėjusios paskolos įmokos tuo metu, kai palūkanos buvo išaugusios daugiausia, ir per penkerius metus už 100 tūkst. litų paskolą sumokėjo maždaug 8,4 tūkst. litų mažiau palūkanų negu pasirinkusieji kas 6 mėnesius peržiūrimų palūkanų rūšį“, − apibendrina banko ekspertė.

Tuo tarpu 2006-aisiais gyventojai, ėmę paskolas eurais ir pasirinkę fiksuotąsias palūkanas penkeriems metams (atitinkamai fiksuotosios palūkanos eurais tuo metu buvo 3,5 proc., o kintamosios – 4,3 proc.), per tuos metus už tokio pat dydžio paskolą sumokėjo 2,1 tūkst. litų daugiau palūkanų negu pasirinkusieji kintamąsias palūkanas, peržiūrimas kas 6 mėnesius. „Pastarieji apsisaugojo nuo 27 proc. padidėjusios paskolos įmokos 2008-ųjų pabaigoje“, − pastebi J. Varanauskienė.

Vis tik, pasak SEB banko šeimos finansų ekspertės, istoriniai rezultatai nereiškia, kad per ateinančius penkerius metus pasikartos tokios pat palūkanų tendencijos. „Jei paskola yra ilgalaikė, tai yra imama 20 ar daugiau metų, prieš priimant sprendimą, kokią palūkanų rūšį pasirinkti, itin svarbu įvertinti ne tik dabartinę palūkanų normą ir tendencijas artimiausioje ateityje, bet ir gerai pasverti savo galimybes vykdyti prisiimtus įsipareigojimus, asmenines ir šeimos aplinkybes, ateities finansines perspektyvas“, − dėmesį atkreipia J. Varanauskienė.

SEB banko ekspertės teigimu, pagal įprastas asmeninių finansų valdymo taisykles ilgam laikotarpiui fiksuotosios palūkanos labiau tinka tiems paskolų gavėjams, kam svarbus stabilumas ir kas nori būti tikri, kad paskolos įmoka nesikeis konkretų laikotarpį.

„Tai taip pat aktualu tiems gyventojams, kurių paskolos įmoka sudaro ar sudarytų daugiau negu 30 proc. šeimos gaunamų pajamų, o didžiausia tos įmokos dalis būtų kaip tik palūkanos. Taip būna sutarties laikotarpio pradžioje, pasirinkus anuiteto mokėjimo būdą, kai mokamos vienodo dydžio įmokos visą laikotarpį iki palūkanų peržiūrėjimo datos. Kita vertus, reikia žinoti, kad, nustačius palūkanas ilgesniam laikotarpiui ir apsigalvojus keisti sutarties sąlygas jam dar nepasibaigus, teks patirti papildomų išlaidų“, − sako ekspertė.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad jeigu palūkanos nustatomos, pavyzdžiui, penkeriems metams, o paskola per tuos penkerius metus dar nebus grąžinta, naujam laikotarpiui palūkanos bus nustatomos pagal tuomet esančias sąlygas, t. y. palūkanų norma gali būti ir didesnė, ir mažesnė.

Šiuo metu būsto paskolų kintamosios palūkanų normos rinkoje yra maždaug nuo 3,5 proc. eurais ir nuo 3,9 proc. litais, fiksuotosios penkeriems metams − apie 5 proc. ir litais, ir eurais.

 

Daugiau informacijos:
Arvydas Žilinskas
SEB banko ryšių su žiniasklaida vadovas
Tel. (8 5) 268 2423, 8 685 60424
E. paštas [email protected]

 

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital