Komentarai Siųsti draugui Spausdinti Vertinimas Neįvertintas

Spalį popierius brangs dar kartą

vygis | 2010-10-01 | Rinkos aktualijos | perskaitė: 1670
Raktiniai žodžiai: spaustuvės, spaustuvė
Spalį popierius brangs dar kartą Popieriaus tiekėjai informuoja, kad artimiausiu metu popierius brangs iki 10%. Tai ne pirmas kainų augimas šiemet ir, tikėtina, ne paskutinis. Išaugusias k

Popieriaus tiekėjai informuoja, kad artimiausiu metu popierius brangs iki 10%. Tai ne pirmas kainų augimas šiemet ir, tikėtina, ne paskutinis. Išaugusias kainas greičiausiai pajus ir galutinių produktų vartotojai.

Popieriaus tiekėjai kainų svyravimą argumentuoja pokyčiais popieriaus gamintojų rinkoje. „Svarbiausias veiksnys – žaliavų brangimas. O žaliavos brangsta labai stipriai, energijos ištekliai, transportas ir ypač celiuliozė yra pasiekę istorines brangimo aukštumas“, – gamintojų kainų kėlimo priežastis aptaria Egidijus Ramanauskas, popieriaus prekybos UAB „Antalis“ generalinis direktorius.Pasak jo, rinką labai sujaukė 8% pasaulio celiuliozės pagaminančią Čilę sukrėtę žemės drebėjimai. Be to, kelti kainas gamintojus verčia ir vis dar nepatenkinami veiklos rezultatai.

Problemas Čilėje, sukėlusias gana rimtą celiuliozės stygių, bei energetikos kainas mini ir Vaclovas Marčiulynas, popieriaus gaminių gamybos ir prekybos UAB „Inčas“ generalinis direktorius. Anot jo, savo darbą atliko ir sunkmetis, jis lėmęs dalies įmonių bankrotą. „Auga ir vystosi Azijos rinkos, Afrika, šiek tiek ir Pietų Amerika. Bendras popieriaus suvartojimas padidėjo, o pasiūla sumažėjo“, – sako jis.

Vartotojai pajus

Gamintojai skelbia, kad šiemet spalį popieriaus kainos kils nuo kelių iki 10%, priklausomai nuo rūšių. Pasak tiekėjų, panašiai kainos šiemet kyla jau 3–4 sykį.

Ponas Marčiulynas skaičiuoja, kad kopijavimo popierius per tą laiką pabrango trečdaliu, ofsetinis popierius ir grafinis kartonas apie 20–25 %, lipnus popierius – apie 10%. Mažiausiai brangsta tik popierius, skirtas laikraščiams, žurnalams, etiketėms.

„Inčo“ vadovas sako, kad greičiausiai kainos kyla ne paskutinį sykį šiemet. „Fabrikai kalba, kad nuo vasario jau turėtų prasidėti stabilizacija ar kainų kritimas. Bet ne visų rūšių“, – sako jis.

Spaustuvės neslepia – sąlygų padengti kylančias kainas įmonės vargiai turi, tad greičiausiai jas pajus ir vartotojai.

„Popierius gaminiuose vidutiniškai sudaro apie pusę kainos, priklauso nuo produkto. Jei, pavyzdžiui, popierius brangsta 8%, tai vidutiniškai vartotojas gali pajusti 4% pabrangimą“, – skaičiuoja Saulius Mudėnas, poligrafijos UAB „Kopa“ direktorius.

Pasak Erikos Furman, Lietuvos spaustuvininkų asociacijos (LISPA) prezidentės ir UAB „Firidas“ valdybos pirmininkės, žaliavų brangimas paskatins spaudos gaminių kainų kilimą nuo 5% iki 7%. „Gera žinia ta, kad popierius brangsta ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, todėl eksportuojančių spaustuvių konkurencingumui šis faktas didelės įtakos neturės“, – sako ji.

Ponas Mudėnas pažymi, kad informacija apie brangimus šiemet ateina praktiškai vienu metu iš visų popieriaus tiekėjų. Lietuva – maža rinka, tad tiekėjai esą greičiausiai turi ribotas galimybes veikti kainas. „Antra vertus, popieriaus tiekėjai nustato procentinį antkainį medžiagai, ir jei ta medžiaga brangsta, tiekėjai turi galimybę uždirbti daugiau“, – spėja p. Mudėnas.

Veikia ir konkurencija

„Tai, ką mes gauname iš tiekėjų, tą kainų pakilimą perduodame rinkai. Labai sunku padidinti kainas, yra konkurencija, kiekvienas bijo prarasti pardavimus, tad tas pakėlimas dažnai būna pavėluotas“, – tikina p. Ramanauskas.

Tačiau p. Marčiulynas pažymi, kad vidinės rinkos problemos galėjo šiek tiek veikti kainas. Esą Lietuvoje buvo labai didelė konkurencija, pirkimo kaina buvo beveik lygi pardavimo kainai. Pastaruosius metus dauguma įmonių dirbo nuostolingai, be to, didelę įtaką darė spaustuvės, kurios bankrutavo ar nemokėjo tiekėjams. „Pinigų dalis, kuriuos prarado tiekėjai, irgi turi būti kaip nors kompensuojama“, – sako jis.

Taip pat skaitykite

Paskolų tipai: ką derėtų žinoti?

Trūkstamą pinigų sumą gali finansuoti paskolų bankas

Paskola suteikia galimybę įsirengti svajonių namus

Paslaugos, padedančios efektyviau valdyti verslą

2019-02-06 | Rinkos aktualijos 2018-09-07 | Rinkos aktualijos 2018-06-06 | Rinkos aktualijos 2018-01-09 | Rinkos aktualijos

Komentarai



Ekonominis kalendorius

Prekybos statistika realiu laiku

Techninės analizės įrankis

Privatumo politika Reklama Kontaktai Paskolos RSS RSS
© 2006-2024 UAB All Media Digital